ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dün gece bir ilki gerçekleştirdi ve gezegenimizi olası gök taşı çarpışmalarından korumak için planladığı DART projesinin ilk adımını gerçekleştirdi. NASA, Dimorphos adlı gök taşını, uzaya gönderdiği özel bir araç ile hedef aldı ve ona başarılı bir şekilde çarpmayı başardı.

NASA'nın gök taşına çarpacak olan 'imha' aracı, saate 22.530 kilometre civarındaki hızıyla çarpışmaya dakikalar kala gök taşıyla görüş sağladı. Çarpışma ile birlikte Dünya ile iletişimi kesilen uzay aracı, Dünya için önemli bir adımın başlangıcı kabul edildi. Tüm bu çarpışma görüntüleri canlı olarak yayınlandı.

İşte NASA'nın DART uzay aracının gök taşına çarptığı anlar:

NASA yetklisi Elena Adams, çarpışma esnasında hissettiklerini anlatırken, ilk aşamada şaşkınlık hissine kapıldığını belirtti. Bunun nedeni ise DART'ın adeta kamikaze yaptığı bu gök taşı daha önce yakından hiç incelenmemişti ve nasıl göründüğü bilinmiyordu. Adams, herkesin nefesini tuttuğunu söyledi ve ekledi:  "Sadece nereye çarpacağımızı biliyorduk."

Gök taşına çarpılması ile neler yaşandı?

NASA'nın Dünya'yı olası gök taşı tehditlerinden koruma projesinin ilk testi başarılı bir şekilde tamamlandı. Fakat bu ne anlama geliyor? Bunun cevabını Lori Glaze verdi. 

 "İnsanlığın yeni bir çağına; kendimizi tehlikeli bir gök taşı etkisi gibi bir şeyden koruma yeteneğine sahip olduğumuz bir çağa başlıyoruz. Ne inanılmaz bir şey. Daha önce hiç bu yeteneğe sahip olmamıştık." diyen bilim insanı, artık tıpkı dinozolar gibi gök taşları nedeniyle ölmeyeceğimizi kısmen belirtmiş oldu. Tabii ki Dimorphos gök taşından binlerce kat büyük gök taşları için henüz bir çözümümüz yok.

Çarpışma anı uzaktan böyle göründü:

NASA'nın projesi yeni başlıyor

NASA'nın başarılı olarak gerçekleştirdiği test sonrasında yeni bir süreç başlıyor. Önümüzdeki haftalarda, çarpışmanın sonuçlarıyla ilgili ilk bilgiler gelecek. Birkaç ay sonra birçok şey kesinleşmiş olacak. Bu bilgiler ışığında diğer uzay araçlarından elde edecekleri verileri kullanacaklar ve gök taşının yörüngesinde bir değişim olup olmadığını anlayacaklar. 

DART'ın amacına gerçekten ulaşıp ulaşmadığını yakında öğreneceğiz.  2024'te ise Avrupa Uzay Ajansı devreye girecek ve Dimorphos'a yeni bir uzay aracı gönderecek. Bu uzay aracı, çarpışmanın kalıntılarını inceleyecek.

Çarpışmadan hemen önce uzay aracından gelen son görüntü:

1.5°C eşiğinin aşılması küresel ısınma etkilerini azaltabilir! 1.5°C eşiğinin aşılması küresel ısınma etkilerini azaltabilir!

6cf34f168ce29547c20652b7ddf1b6cb1a6c96c6