Toros Moleküler Bulutu 1 (TMC-1), Boğa takımyıldızında Dünya'dan yaklaşık 440 ışıkyılı uzaklıkta bulunan yıldızsız bir bulut çekirdeğidir. Boğa Moleküler Bulutu'nun bir parçası olan gökcismi, karbon bakımından zengindenecek  ilginç bir kimya yapısına sahip.

Yıldızlararasında iki yeni organik molekül keşfettiler

Doktor Fuentetaja ve yardımcı yazarlar yeni çalışmalarında, 31.1-50.2 GHz radyo frekansı aralığında TMC-1 çekirdeğini gözlemlediler. Ayrıca haberimize konu olan bu çalışma Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.

Gözlemler, Yebes 40-m teleskobu ile devam eden QUIJOTE hat araştırmasının bir parçası olarak gerçekleştirildi.

"Soğuk kara bulut TMC-1'de keşfedilen moleküllerin sayısı, yıldızlararası ortamın kimyasının tam olarak anlaşılması için bu kaynağın büyük önemini ortaya koyuyor."

yıldızlararası (1)

Araştırma hem QUIJOTE1 hat araştırması yoluyla Yebes-40 m radyo teleskopu hem de GOTHAM araştırması ile Green Bank 100 m radyo teleskopu ile gerçekleştirildi.

"Kimyasal modeller henüz keşfedilen tüm molekülleri tahmin edecek kadar doğru değil, bu nedenle soğuk yıldız öncesi çekirdek modellerini daha iyi sınırlamak için çeşitli kimyasal reaksiyonları incelemeye devam etmeliyiz."

Gökbilimciler, "TMC-1 bulutu, uzun karbon zincirleri, propargil, vinil asetilen ve allenil diasetilen gibi hidrokarbonlar açısından oldukça zengindir" sözlerini açıklamalarına eklediler.

yıldızlararası (2)

Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!

"Veriler, Aralık 2019 ile Mayıs 2022 arasında gerçekleştirilen birkaç gözlem çalışmasından geliyor ve kaynakta 546 saatlik gözlem süresine karşılık geliyor."

Kimyasal modelleme hesaplamaları kullandılar

Araştırmacılar, TMC-1'e yakın iki yeni molekül, butadiynethionyl ve etinylbutatrienyliden tespit edebildiler.

Bu moleküllerden biri olan butadiynethionyl, kükürt elementi içeren bir yapıya sahiptir.

Yazarlar, "Bu iki molekülün oluşumunu kimyasal modelleme hesaplamaları kullanarak araştırdık" dedi.

Editör: Enes Sapmaz