The Financial Times'a göre ARM, ABD ve İngiltere'nin ihraç lisanslarını onaylamayacağı sonucunda son model Neoverse V serisi yongalarını Çinli teknoloji devi Alibaba'ya artık satış yapmayacak. Verilen bu karar, ABD hükümetinin Çin ve Rusya'nın askeri kullanımları için yeniden kullanılabilecek güçlü çip ihracatını kısıtlayan yeni kurallar zincirinden kaynaklanıyor.

Softbank'ın sahibi olan ARM, Neoverse V'in yeni kurallardan etkilenen yüksek performanslı işlemciler kategorisine gireceğine bildirdi. Satış süreci hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre, ARM, en gelişmiş çip tasarımlarını Çin'e satmamaya karar verdi.

Gelişmiş çiplerin Çin tarafından silahlaştırılacağı iddia edildi

ARM, akıllı saatlerden gelişmiş süper bilgisayarlara kadar çeşitli ürünlerde kullanılan çipler için gelişmiş RISC mimarisini kullanıyor. İşlemcileri kendisi üretiyor olmasa da, tasarımları TSMC ve Samsung gibi üreticilere satılıyor. En yeni Neoverse V2 çekirdeği, ABD'de ortaya çıktığı söylenen bir tasarımla bugüne kadarki en yüksek performansa sahip olduğu belirtiliyor.

arm çin çip (2)

Konu hakkında paylaşılan bir makaleye göre, Biden yönetiminin Çinli çip üreticisi YMTC'yi önümüzdeki hafta en erken bir tarihte men listesine koymaya hazırlandığı bildiriliyor. Şirketin Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei'ye NAND bellek yongaları sağlayarak ABD ihracat kontrollerini ihlal ettiği söylendi.

ABD hükümeti YMTC'yi "doğrulanmamış" bir listede tutuyor, bu da teknolojinin yasa dışı bir şekilde kullanılmadığını doğrulamak için kontroller yapılmadığı anlamına geliyor. YMTC de dahil olmak üzere otuz Çinli şirketin, ihracatı ciddi şekilde kısıtlayan bir varlık listesine alınmamak için uyum sağlamak için 60 günü bulunuyordu. 

Nvidia'nın yeni yapay zekalı çipleri: 30 kat daha hızlı Nvidia'nın yeni yapay zekalı çipleri: 30 kat daha hızlı

arm çin çip (3)

ABD yaptırımlarına üzerine Çin, Dünya Ticaret Örgütü'ne başvuruda bulundu

ABD, Ekim ayında kapsamlı teknoloji ihracatı kontrolleri hakkında açıklamada bulundu: "Çin'in askeri modernizasyon çabalarını beslemek, insan hakları ihlallerini yürütmek ve diğer kötü niyetli faaliyetlere olanak sağlamak için askeri-sivil füzyon programı bağlamında ABD teknolojisini satın almasının ve kullanmasının önüne geçilecektir."

arm çin çip (1)

Tüm bu uygulamalar üzerine, Çin, bu hafta başlarında uygulanan ihracat yaptırımları konusunda Dünya Ticaret Örgütü'ne bir başvuruda bulundu. 

Editör: Enes Sapmaz