Keşfedilen bu örnek daha önceki zamanlarda, farklı bir ceratopsid dinozor cinsi olan Pentaceratops'a ait olarak sınıflandırılmıştı. Ancak yeni dinozor türü, antik kıta Laramidia'nın kuzey bölgesinden bilinen otçul ceratopsid dinozorların bir alt ailesi olan Chasmosaurinae'ye ait olduğu belirtildi.

Fosil 1975'te bulundu ancak, 2022'de tanımlandı

Bisticeratops froeseorum, yaklaşık 74 milyon yıl önce 'Geç Kretase' döneminde, şimdiki Amerika Birleşik Devletleri'nin topraklarında yaşıyordu. Tamamlanmış kafatası 1975'te Bisti/De-na-zin Federal Yaban Hayatı bölgesinde bir Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından toplandı.

boynuzlu dinozor (3)

Yaklaşık 1.75 m uzunluğundaki fosil, Kirtland Formasyonunun Farmington kısmında bulundu. Bisticeratops froeseorum, bilinen diğer chasmosaurine dinozorlarından, özellikle aynı coğrafi bölgedeki eski türlerden farklı olduğu belirtildi.

Keşfedilen boynuzlu dinozorun, çeşitliliğe katkısı büyük oldu

Doktor Spencer Lucas ve New Mexico Doğa Tarihi Müzesi ve Harrisburg Üniversitesi'nden meslektaşları, “Filogenetik analiz, Bisticeratops froeseorum'un Chasmosaurinae alt familyasına yerleştirilmesini güçlü bir şekilde destekler nitelikte” dedi.

"Bisticeratops froeseorum, Pentaceratops sternbergi'den iki milyon yıl, Navajoceratops sullivani'den bir milyon yıl, Terminocavus sealeyi'den 750.000 yıl ve Sierraceratops turneri'den bir milyon yıl daha yaşlı."

boynuzlu dinozor (1)

"Ancak, diğer chasmosaurinlerden, özellikle yakın akrabası chasmosaurine ve daha uzak akrabası Pentaceratops'tan birkaç kranial karakter temelinde ayırt edilebilir."

"Bisticeratops froeseorum'un tanınması, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısındaki büyüyen chasmosaurine ceratopsid kayıtlarına katkıda bulundu ve bu dinozorların taksonomik çeşitliliği hakkında yeni bilgiler sağlıyor"

Haberimize konu olan bu bilimsel makaleler  New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin yayınlandı.

Japonya, Ay aracıyla tekrar iletişim kurmayı başardı! Japonya, Ay aracıyla tekrar iletişim kurmayı başardı!

Bahsi geçen makaleye buradan göz atabilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz