Bilim insanlarından oluşan bir ekip, Antarktika'nın derinliklerini kazmak ve Dünya'nın en eski buzlarından bazılarını bulabilmek için yakın zamanda Güney Kutbu'na gitti. Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde yüksek lisans öğrencisi olan ve projenin bilim insanlarından biri olan Austin Carter, bu muhteşem çalışmanın  küçük bir anlık görüntüsünü yakalamak için kısa süre önce Antarktika'nın derinliklerine yapılan bir yolculuğun hızlandırılmış bir videosunu paylaştı.

Kamera derinleştikçe, Antarktika tarihinin derinliklerine yakınlaştırıyormuşsunuz gibi buzul çağının rengini ve dokusunu göreceksiniz.  Video, Doğu Antarktika'nın Allan Tepeleri'nde 93 metrelik (305 fit) bir kuyuya bırakılan bir kamerayı gösteriyor. Buradaki buzun iki ila üç milyon yıl önce oluştuğuna ve gömüldüğüne inanılıyor, bu nedenle geçmişin ortamına dair çarpıcı bir fikir veriyor.

İşte o muhteşem görüntüler:

Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!

Video, Oregon Eyalet Üniversitesi liderliğindeki bir proje olan Center for Oldest Ice Exploration veya COLDEX tarafından yayınlandı. Antarktika'ya devam eden keşif gezileri, içinde korunan eski iklim kayıtları hakkında veri toplamak amacıyla bölgedeki en eski buzlardan bazılarını toplamayı umuyor.

Ekip, buz çekirdeği örnekleri almanın yanı sıra, buza nüfuz eden her şeyi inceleyerek, burada yatan bilgileri daha iyi anlamayı umuyor. Bilim adamları, bu derin ve antik buzun içine hapsolmuş tozu ve küçük antik gaz kabarcıklarını analiz ederek, Dünya'nın ikliminin son milyonlarca yılda nasıl değiştiğine dair paha biçilmez bilgiler elde edebilecek.

Editör: Burak Karahan