Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

Çalışmanın bulguları arasında, Güney İspanya'daki Cueva del Malalmuerzo'da bugüne kadar keşfedilen 23.000 yıllık en eski genomu keşfedildi. 

Avrupa'nın güneybatı kesimi, aşırı sıcaklık dalgalanmaları ile son Buzul Çağı'nda bir sığınak görevi görmüştü. Öte yandan, Buzul Çağı'ndan sonra Avrupa'nın yeniden kolonizasyonu için başlangıç noktalarından biri oldu. Ayrıca, önceki araştırmalar, İber Yarımadası'ndaki 13.000 ila 8.000 yaşındaki avcı-toplayıcıların genomik profillerini ortaya çıkarmıştı ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde hayatta kalan insan soylarına ışık tutmuştu.

Bir organizmanın ölümünden sonra, DNA'sı ancak belirli bir süre ve uygun iklim koşullarında korunur ve sıcak iklimlerdeki eski kalıntılardan DNA çıkarmak, araştırmacılar için büyük bir zorluklara neden olur.

Araştırmacılar artık Güney İber Yarımadası'nın Buz Devri popülasyonları için bir sığınak olarak rolünü ve deniz seviyelerinin bugüne göre çok daha düşük olduğu son Buzul Çağı'nda Cebelitarık Boğazı'ndaki potansiyel nüfus temaslarını araştırmaya başladılar.

insan genom (1)

Günümüzden 24.000 ila 18.000 yıl önce yaşamış olan Orta ve Güney Avrupa'dan gelen bireylerin genetik soylarının Avrupa'yı sonradan  kolonize eden soylardan farklı olduğu keşfedildi. Bununla birlikte, Batı Avrupa'daki kritik zaman dilimlerine ait genom bilgileri, verilerin eksikliği nedeniyle net değildi. Granada yakınlarındaki Cueva del Malalmuerzo'dan 23.000 yaşındaki kalıntılar, Avrupa'nın büyük bölümlerinin büyük buz tabakalarıyla kaplı olduğu zamana ait verileri ortaya çıkardı. Araştırmalar aracılığıyla, Belçika'dan 35.000 yaşındaki bir birey ile Malalmuerzo'dan gelen yeni genom arasındaki doğrudan bir genetik bağlantıyı tanımlandı.

insan genom (3)

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden çalışma yazarı Vanessa Villalba-Mouco, “Verilerimizin yüksek kalitesi sayesinde, 45.000 yıl önce Avrasya'ya yerleşen ilk genetik soylardan birinin izlerini tespit edebildik. daha da önemlisi, soyunu Güney İberya'dan gelen 23.000 yaşındaki bireye kadar izleyebileceğimiz 35.000 yaşındaki Belçikalı bir bireyle benzerlikler bulduk" dedi.

Editör: Enes Sapmaz