Yüzlerce yerel vatandaş ve turist, 180 günlük bir felaket durumu ilan edilmeden önce hafta sonu 'Karnaval' kutlamalarına katılmak için eyalette toplandı. Eyalet hükümetine göre, bölgeye bir günde 57 santimetreden fazla yağış aldı. Yağmurdan en çok etkilenen şehirler arasında Sao Sebastiao, Ubatuba, Ilhabela ve Bertioga yer alıyor.

Yoğun fırtınadan sonra otoyollar ve yollar düşen ağaçlarla kesildi ve şehirde kurtarma görevleri başlatmak için karnaval kutlamaları iptal edilmek zorunda kalındı. Brezilya'daki yetkililer şimdiye kadar 35'i São Sebastião şehrinde meydana gelen 36 ölümü doğruladı.

brezilya (1)-1

São Paulo'nun 120 mil kuzeyindeki São Sebastião'nun belediye başkanı Felipe Augusto, durumu "son derece kritik" olarak nitelendirerek, "Hasarın boyutunu henüz ölçmedik. Kurbanları kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

Augusto, "Suyun şiddetiyle çöken yaklaşık 50 konutta çalışmaları sürdürüyoruz ve hala gömülü insanlar var." dedi. Ayrıca Augusto, heyelan nedeniyle kentte 50 evin yıkıldığını sözlerine ekledi.

São Paulo'da Vali Tarcisio de Freitas ordudan destek istedi ve kurtarma operasyonları için 1,5 milyon dolar ayırdıklarını söyledi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Twitter'dan açıklama yaptı: "Hükümetin her kademesini bir araya getireceğiz ve toplum dayanışmasıyla yaralıları tedavi edeceğiz, kayıpları arayacağız, bölgedeki otoyolları, elektrik bağlantılarını ve telekomünikasyonları restore edeceğiz. Bu faciada yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum."

brezilya (1)

Da Silva, federal hükümetin arama kurtarma çalışmalarına katılmak için orduyu seferber ettiğine dair güvence verirken, cumhurbaşkanı ofisi bugün (20 Şubat) afetten etkilenen bölgeleri ziyaret edeceğini söyledi.

Depremzedeler özel iletişim vergisinden muaf tutulacak Depremzedeler özel iletişim vergisinden muaf tutulacak

Bununla birlikte, São Paulo'nun kıyı bölgesinde devam eden yağmur nedeniyle kurtarma etkileri daha zorlu hale getirilebilir. Santos limanındaki operasyonlar, rüzgarların saatte 87 kilometreyi aştığını ve bir metreden yüksek dalgaların kıyıya vurduğu bölgede şimdiden kesintilere yol açtığı belirtiliyor.

Editör: Enes Sapmaz