Araştırmacıların 23 Mayıs'ta Heritage dergisinde bildirdiğine göre, 2.000 yıllık bir şişenin içeriğinin kimyasal analizleri, bileşenlerinden birinin paçuli olduğunu ortaya çıkardı. Toprak kokusu, modern parfümlerin temel maddesi olsa da, Romalılar tarafından kullanımı şimdiye kadar bilinmiyordu.

Xbox'ın yeni 'Oyun Gösterisi' ayrıntıları ortaya çıktı! Yeni oyunlar yolda Xbox'ın yeni 'Oyun Gösterisi' ayrıntıları ortaya çıktı! Yeni oyunlar yolda

Birinci yüzyıldan kalma bir kuvars şişedeki öz, 2019'da bir zamanlar önemli bir Roma yerleşimi olan güney İspanya'daki Carmona kasabasındaki bir Roma mezarında bulundu. Araştırmacılar, içinde cam vazo bulunan yumurta şeklinde bir kurşun kutu ortaya çıkardılar. İspanya'daki Cordoba Üniversitesi'nden kimyager José Rafael Ruiz Arrebola, vazonun içinde yaklaşık 40 yaşında bir kadının matarasını ve yakılmış kalıntılarını bulduklarını söylüyor. Ölü yakma, o zamanlar yaygın bir cenaze töreni biçimiydi.

parfüm roma

Kuvars şişe, Roma döneminde başlı başına lüks bir nesneydi. Kuvars son derece serttir ve şekil verilmesi zordur. Bu nesnenin küçücük boyutu ve zarif detayları, onu şimdiden bir gömü alanında ender bulunan bir bulgu haline getirdi. Daha da alışılmadık olanı, kimyasal analizin bitüm olduğunu ortaya çıkardığı koyu, katran benzeri bir maddeyle kaplı bir dolomit kapak ile sıkıca kapatılmış olarak bulunmasıdır.

Eski yazılı parfüm tarifleri, belirsiz ve eksik olsa da, daha önce Romalıların kokulu özleri koruyucu olarak zeytinyağı gibi bitkisel yağlarla karıştırdıklarını ortaya çıkarmıştı. Ve daha önceki çalışmalarda araştırmacılar, şişelerde çiçek özleri ipuçları tespit ettiler. Ancak bu son keşif, bir aromanın kaynağının ilk kez tespit edilmesi oldu.

Laboratuvar analizleri, şişenin paçuli ve bitkisel yağ içerdiğini ortaya çıkardı. Paçuli, Güneydoğu Asya'da Pogostemon cablin adı verilen tropikal bir bitkiden elde edilir. Muhtemelen ticaret aracılığıyla Roma'ya ulaştı.

Şişenin içeriğini kütle spektrometresi ile birlikte gaz kromatografisine tabi tutmak, paçuli esansiyel yağına özgü çok sayıda maddeyi tanımladı. Parfüm içeriğinin önemlisi paçulenol veya paçuli alkolüydü. 

Editör: Enes Sapmaz