Google yapay zekasının fotoğraf oluştururken sadece siyahi insanları kullanmasının ardında yatan hata bulundu! Google yapay zekasının fotoğraf oluştururken sadece siyahi insanları kullanmasının ardında yatan hata bulundu!

Zip dosyasının mucidi olarak Phil Katz ve Gary Conway biliniyor. Katz PKZİP olarak bilinen, yeni ZİP dosya formatını kullanmak adına ilk sıkıştırma programını yayınladı ve kısa bir süre sonra yani 1989 yılında ise dünyaya açıklandı. Günümüzde ZİP, kayıpsız veri sıkıştırması için kullanılan en yaygın ve popüler formatlar arasında bulunuyor. ZİP, birçok yazılım yardımcı programı tarafından da destekleniyor. ZİP nedir? Nasıl çıkarılır? RAR nedir? ZİP-RAR arasındaki farklar nelerdir? Birlikte bu soruların cevaplarını inceleyelim…

ZİP dosya nedir ?

ZIP dosyaları, dosyaları ve klasörleri sıkıştırma amaçlı kullanılan bir programdır. Bunun yanı sıra farklı amaçlarda da kullanıldığı oluyor. Bir çok dosyayı, DEFLATE, PPMd, BZIP2, WavPack ve LZMA gibi yöntemler kullanarak da sıkıştırmanız mümkündür. ZİP arşivleri içerisinde arşiv ile alakalı olmayan diğer türden içeriklerde de yer alabilir. Dışarı aktarılan bir dosya indirildiğinde ise bu dosya ZİP şeklinde inebiliyor. Eğer sonu .zip ile biten dosya uzantısına sahip bir dosyanız var ise dosya uzantısını sadece belirli uygulamalar tarafından açabilirsiniz. İşletim sistemi Windows olan kişiler "WinZip" programını ve Mac işletim sistemi olan kişiler "Stufflt Expander" programını kurarak kullanabilirler.

Sıkıştırılmış bir klasör nasıl açılır?

ZİP dosyaları, tanımlanmalarını kolaylaştıran bir .zip uzantısına sahiptir. WinRar, verileri kolaylıkla aktarabilmeniz için birkaç dosyadan oluşan bir klasörü sıkıştırmanıza yardımcı olan popüler bir yazılımdır. Ancak, bir klasörü açmak için özel bir araca ihtiyacınız yoktur. Aşağıdaki adımları takip edin.
  1. Bilgisayarınızda açmak istediğiniz klasörü bulun.
  2. Klasöre sağ tıklamanız ve "Tümünü Çıkar" seçeneğini bulun. Çıkarma işlemine başlamak için bu seçeneğe tıklayın.
  3. Ardından, "İleri" seçeneğini seçin.
  4. Adımlar tamamlandığında, bir "Göz at" seçeneği göreceksiniz. Bu, tüm dosyaları çıkartmak istediğiniz hedef konumu seçmenizi isteyecek. İstediğiniz bir konum seçin.
  5. Şimdi yapmanız tek gereken şey "İleri" ve ardından "Bitir" sekmelerine tıklamak. Dosyalar hedef klasöre çıkartılacaktır.

ZİP şifreleri nasıl kırılır?

ZİP dosyalarını sıkıştıran kişi istediği zaman arşive şifre koyabiliyor. Böylece tüm verileri koruma altına alarak tehditlerin önünü kapatıyor. Şifrelenmiş olan arşivlerin kırılabilmesi için bir çok alternatifli programlar bulunuyor. Tabi ki bu tür programların şifre kırma başarısı konulmuş olan şifrelerin gücüne bağlıdır. ZİP şifresi kırma programı üzerinden istenilen arşivin şifresi her zaman kırılamayabilir. ZİP arşivlerinin şifreleri kırma programlarını internet üzerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. İndirilmesi ve kurulumu internet hızına, dosya boyutuna göre farklılık gösterebilir.

RAR Nedir?

Rus Eugene Roshal tarafından yaratılan RAR, bir arşiv dosyası formatıdır. Açılımı "Roshal Wrchive Compressed" olan RAR, diğer arşivlerde olduğu gibi bir ya da birden fazla dosya veya klasörü içeriyor. RAR'ı, içerisinde birkaç program ya da dosya bulunan bir klasör gibi düşünün. Fakat sabit sürücünüzde yer alan normal bir klasörün aksine RAR dosyaları, arşivdeki dosyaları açmak veya dışa çıkarmak için üçüncü taraf bir yazılım olan "WinRAR" gerekli olacaktır. ZİP sıkıştırmasına oranla daha yüksek bir sıkıştırma oranı kullanan WinRAR'ın, kayıpsız veri sıkıştırma, hata kurtarma, dosya yayma ve daha birçok özelliği içerisinde bulunduran bir algoritması vardır.

ZİP ve RAR arasındaki farklar neler?

Her ikisi de dosyalarınızın içeriğini etkilemeden boyutlarını azaltmak için dosyalarınızı verimli bir şekilde sıkıştırır. ZIP, kayıpsız veri sıkıştırması için kullanılan en yaygın kullanılan dosya formatıdır ve RAR’den daha uzun sürelidir, ve hala internette önemli sayıda arşiv dosyasını barındırmaktadır. Ancak, RAR, daha iyi sıkıştırma hızı, daha iyi şifreleme ve daha düşük veri kaybı oranına sahiptir. RAR, hız, güvenlik ve verimlilik söz konusu olduğunda mutlaka ZIP’den üstün gelmektedir
Editör: Megabayt Haber