YouTube'dan yapay zeka içerikleri için yeni karar! YouTube'dan yapay zeka içerikleri için yeni karar!

E-İmza nedir ve nasıl alınır sorusuna yanıt arıyorsanız sunulan birçok E-İmza sitesi aklınızı karıştırmış olabilir. E-Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan E-İmza, birçok uygulamada vatandaşlara kolaylık getiriyor. Peki E-İmza nedir, nasıl alınır? Detaylar haberimizde...

E-İmza nedir?

E-İmza Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları tarafından sunulan bir hizmettir. E-Devlet'e güvenli bir şekilde giriş desteği sağlar.    

E-İmza nerden ve nasıl alınır?

Elektronik İmza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu şirketlerin listesine ve diğer bilgilere http://www.tk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Elektronik İmza'nızı çalıştırabilmeniz için öncelikle bir kart sürücüsü yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulabilirsiniz veya E-İmza'nızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinebilirsiniz. Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.

Peki E-İmza nasıl kullanılır?

E-İmza'yı çalıştırabilmek için öncelikle kart sürücünüze yazılımını kurmanız gerekir. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aşağıda belirttiğimiz devlet kurumlarında işlerinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Açılımı Elektronik Kamu Alımları Platformu olan EKAP sistemi; kamu kurum ve kuruluşlarının internet aracılığıyla ihale bildirimlerinin ve ihalelerin yayınlandığı platformdur. İhaleler hakkında detaylı bilgilere EKAP sistemi üzerinden online olarak her zaman her yerden ulaşmak mümkündür. Detaylı ihale dokümanlarına E-İmza ile EKAP sistemine giriş yapılarak ulaşabilirsiniz. Adli makamda personeller arasında anlık belge alıp göndermeyi sağlayan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) POLNET, MERNİS ve TAKBİS ile entegrasyonu sağlanmıştır. Bu sayede istenilen bilgilere hızlı bir şekilde ulaşılmaktadır. Ayrıca avukatlar için olan versiyonun da internet üzerinden dava dosyaları incelenebilmekte, yeni dava açma ve ödemeleri yapılabilmektedir. Bu sistem aracılığıyla; şirketler kuruluş, değişiklik işlemlerinin yanında sözleşme hazırlama, sorgulama işlemlerini harç ve diğer tüm ödemeleri, bildirim ve tescillerin ilan edilmesi işlemlerini gerçekleştirilebilmektedir. MERSİS’te giriş yapmak için Elektronik İmza şarttır. Kayıtlı Elektronik Posta’nın kısaltılmışı olan KEP e-posta hizmetlerinin yanında her türlü ticari, hukuki ve belge transferlerinde güvenirliliği sağlamıştır. KEP ile alıcı ve gönderici bilgileri, gönderi zamanı, iletilme zamanı ve içerik bütünlüğünü yani değişiklik yapılmadığını kesin olarak belirler. KEP hukuken delil olarak kullanılabilmektedir.
  • E-Tebligat
Eski yöntemle gönderilen tebligatların gerekli adreslere ulaşması uzun zaman almaktaydı. E-Tebligat E-İmza ve KEP ile beraber kullanılmaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından e-tebligat 29 Haziran 2015 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde gerçekleşen bu projede asıl amaç tıbbi cihaz satan, satın alan ve kullananları sanal bir ortamda bir araya getirmektir. Bunların yanı sıra;
  • E-Devlet uygulamalarında.
  • Yönetici ve çalışanların yasal ya da ticari öneme haiz e-posta ve e-belge gönderimlerinde.
  • Sözleşmelerde ve tekliflerde.
  • Elektronik arşivin yasal geçerli hale getirilmesinde.
  • Bayi ağı sipariş, mutabakat ve elektronik çek, senet süreçlerinde.
  • Genel kurul ve yönetim kurulu kararlarında.
  • Banka ve ödeme talimatlarında.
  • Personel elektronik bordro gönderimlerinde.
  • Performans, izin, fazla mesai ve masraf gibi talep ve onay formlarında.
  • Toplu imzalama ihtiyaçlarında.
 
Editör: Megabayt Haber