Essex Üniversitesi tarafından üretilen bu inanılmaz çalışma, uzman araştırmacılar ve tasarımcıların yanı sıra Nokia ve Huawei gibi büyük şirketlere sergilenecek olan EOptomizer adlı bir uygulamaya dahil edildi. EOptomizer uygulaması, endüstri çapında kullanılarak ve tüketim ürünlerinin ömrünü uzatarak karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmaya çalışacak.

Windows 10'u diriltecek hamle! Yapay zeka asistanı Copilot yolda! Windows 10'u diriltecek hamle! Yapay zeka asistanı Copilot yolda!

pil omru yapay zeka (4)

Uygulama, pil ömrü ve pil sağlığını korumak için yapay zekaya başvurmuş

Bu uygulama, telefon, tablet, otomobil, akıllı buzdolapları ve dizüstü bilgisayarlarda pillerin verimliliğini ve sağlığını büyük ölçüde artırmak için devrim niteliğinde bir yazılım kullanacak. Böylece tüketicilerin karbon ayak izlerini ve yedek parçaya yönelmelerinin önüne geçmeye çalışacak.

pil omru yapay zeka (2)

Eski Samsung, Microsoft ve HCL Technologies çalışanları tarafından geliştirilen yazılım, çip performansını, ısı üretimini ve verimliliği optimize etmek için yapay zeka (AI) kullanıyor.

Paradan tasarruf ederek karbon ayak izini azaltacak

Bahsi geçen bu çalışmaya, Essex'in Bilgisayar Bilimi ve Elektronik Mühendisliği Okulu'ndan Dr. Amit Singh öncülük etti.

Amit Singh, “Üzerinde çalıştığımız şeyleri dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına sergilemekten dolayı çok heyecanlıyız." dedi.

"Uygulamanın herkesin hayatını iyileştirmeye, paradan tasarruf etmeye ve çevreyi korumaya yardımcı olmasını umuyoruz. Uygulamamızı tüm dünyadaki tüketicilerin ellerinde görmeyi umduğumuz bu yolculuğun ilk adımı olacak. 2025 yılına kadar yaklaşık 50 milyar cihaz ve sonrasında daha birçok cihaz düşünüldüğünde, EOptomizer, Birleşik Krallık ve tüm dünyanın net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasına yardımcı olmak için büyük bir potansiyele sahip.”

pil omru yapay zeka (3)

Cihazların verimliliğini artırmak için her cihaza özel olan bir çalışma frekansı bulacak

Yeni teknoloji, bir uygulamanın gün boyunca nasıl kullanıldığını analiz eder ve enerji kullanımını optimize eder. Yapay zeka kullanılan uygulama için uygulanan FPS (kare hızı) değişikliği, cihazdaki en az miktarda güç ve sıcaklık kazancı tüketirken değişikliği karşılamak için CPU ve GPU işlemcilerinin en iyi çalışma frekansını bulmaya çalışır.

Editör: Enes Sapmaz