Günümüz dünyasının en önemli sektörlerinden olan yazılım, dijitalleşen dünyada oldukça büyük önem taşıyor. Yazılımcılar her zamankinden daha önemli bir hal almış durumda fakat Türkiye'nin karnesi şu anda bu konuda pek iyi durmuyor. 

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı'nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye,  2021 yılında 30 bin yazılımcıyı yurt dışına kaptırdı. Yazılımcıların yurt dışına yönelmesinin en önemli sebebi ise düşük maaş ve uzun çalışma saatleri.

Gönül Kamalı, Avrupa'nın yeni nesil teknolojilere iş gücü yetiştirme problemini, başka ülkelerden karşıladığını ve Türkiye'deki yazılımcıların da yurt dışına yöneldiğini söyledi.

yazilim-aa-1763562

Sayı 100 bine ulaşabilir

YASAD Başkanı Kamalı, sadece 2021 yılında 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini ve bu sayının 100 bine ulaşabileceğini söyledi. Kamalı,  “Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil” dedi.

Kamalı'ya göre bu durumu kısa vadede değiştirmek mümkün değil ancak yazılımcı yetiştirme programlarının artırılması gerekiyor.

Uzun çalışma saatleri ve düşük maaşlar

Türkiye'deki yazılım şirketlerinin mevcut iş gücünü kaybetmesinin düşük maaşlar dışındaki bir nedenin de uzun çalışma saatleri olduğunu belirten Kamalı, "Uzakta çalışılabildiğinden ötürü şirket bağlılığı zayıf kalıyor, artan çalışma saatleri ve iyi fırsatlar yazılımcının başka işe geçmesiyle sonuçlanıyor. Böylece geride kalanların üzerinde de büyük bir çalışma baskısı oluşuyor. Bir yazılımcıdan memnunsanız o kişinin arkadaşlarından da CV istenir işe alımın yüzde 30’u tanıdık üzerinden olur. Bu nedenle bir kişinin işten çıkması bir yıl içinde 5 kişinin daha işi bırakması anlamına geliyor." dedi.

ChatGPT'den yeni özellik: Ses ile konuşabileceksiniz! ChatGPT'den yeni özellik: Ses ile konuşabileceksiniz!

Yazilim-Sirketleri-1

Şirketler büyüyor ama iş gücünü kaybediyor

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanıo Gönül kamalı, Türkiye'deki yazılım şirketlerinin yılda %20 oranında büyüdüğünü, bu süreçte iş gücünün de %10'dan fazla azaldığını belirtti. Öte yandan belirli tematik alanlarda da çok ciddi açıkların olduğunu ve söz konusu alanda faaliyet gösteren şirketlerin de bu durumdan yüzde 50 civarında etkilendiğini söyledi: “Bakanlık, yazılımcıları cezbedecek yeni programlar üzerinde çalışılıyor”

İş gücünün kaybedilmemesi için  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çalışmaların yürütüldüğünü belirten Kamalı, yazılımcının uzaktan ve esnek çalışabilmesiyle ilgili iki konunun gündemde olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili konuşan Kamalı şunları söyledi:

“Yazılımcıların ay içerisinde farklı şirketlerin projelerine destek verebilme konusunda esnekliği bir mevzuat olarak getirmeye çalışıyoruz. Yazılımcıların yurt dışına gitmemelerini, ülke içerisinde kalmalarını cazip hale getirecek programlar üzerinde çalışılıyor”

Editör: Burak Karahan