Telegram, kullanıcıların özel ve grup sohbetlerini denetlemeyeceği yönündeki ifadeleri sıkı bir şekilde düzenleyerek SSS (Sıkça Sorulan Sorular) bölümünde değişiklik yaptı. Önceden "Telegram'da yasadışı içerik var. Nasıl kaldırabilirim?" başlıklı bölümde, içeriklerin katılımcılar arasında kalacağı belirtilirken, artık bu bölümde "Tüm Telegram uygulamalarında 'Bildirim' butonları bulunmaktadır" ifadesi yer alıyor. Kullanıcılar, Android cihazlarda mesajı dokunarak veya iOS'ta basılı tutarak "Bildirim" seçeneğini seçerek yasadışı içerikleri moderatörlere raporlayabiliyor. Ayrıca, bildirmek istedikleri içeriğin bağlantılarını not alarak Telegram'ın kaldırma e-posta adresine ([email protected]) de gönderebiliyorlar.

Bu değişiklik, Pavel Durov'un Fransa'daki bir havaalanında gözaltına alınmasının ardından, yaptığı ilk kamu yorumunu paylaşmasının ardından gerçekleşti. Durov, uygulamanın denetim eksikliği ve suç faaliyetlerini önleme konusundaki başarısızlıkları nedeniyle Fransa'daki yetkililer tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınmasına rağmen serbest bırakıldı, ancak Telegram'da çocuk pornografisi, yasadışı uyuşturucular ve hacking yazılımları dağıtma suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Durov, Fransa'daki yetkililerin, Telegram'dan soruşturmalarına ilişkin hiçbir yanıt almadıkları için gözaltına alındığını belirtti. Bu durumu, Telegram'ın AB'de resmi bir temsilcisi ve herkesin ulaşabileceği bir e-posta adresinin bulunduğu için şaşırtıcı bulduğunu ifade etti. Ayrıca, Fransız yetkililerin kendisine yardım için birçok yolu olduğunu ve daha önce terör tehditlerini ele almak amacıyla bir Telegram yardım hattı kurmasına yardımcı olduğunu belirtti. Durov, "CEO'yu platformda üçüncü tarafların işlediği suçlarla suçlamak" gibi bir kararın "yanlış bir yaklaşım" olduğunu vurguladı.

Threads'e Instagram benzeri konum özelliği geliyor! Threads'e Instagram benzeri konum özelliği geliyor!

Durov, Telegram'ın insan haklarını, özellikle bu hakların ihlal edildiği yerlerde savunduğunu da sözlerine ekledi. Örneğin, Telegram, yetkililerin kullanıcıları gözetlemesine olanak tanımadığı için Rusya'da yasaklandı. Her gün "milyonlarca zararlı gönderi ve kanal" kaldırdıklarını, şeffaflık raporları yayımladıklarını ve acil moderasyon talepleri için STK'larla doğrudan yardım hatları bulundurduklarını belirtti.

CEO, Telegram'ın gelişime açık olduğunu kabul etti ve kullanıcı sayısındaki "ani artışın" 950 milyona ulaşmasının platformun kötüye kullanılmasını kolaylaştırdığını söyledi. Telegram, bu konuda "önemli iyileştirmeler" yapmayı hedefliyor ve bu süreci içten başlattı. Bu kural değişikliğinin, Telegram’ın yetkililerin suçlamalarına karşı bir yanıt niteliği taşıdığı düşünülüyor. Ayrıca, daha önce hizmetin Avrupa Birliği'nde 41 milyon kullanıcısı olduğu bildirilmiş, ancak yetkililer bu sayının dijital hizmetler yasası (DSA) kapsamından kaçmak için şişirildiğini öne sürmüştü.

Editör: Enes Sapmaz