Ara
Teknoloji Haberleri - Megabayt Teknoloji Zonguldak'ta geliştirilen akıllı gözlük depresyon teşhisinde devrim yaratacak: TÜRKPATENT'ten tescil

Zonguldak'ta geliştirilen akıllı gözlük depresyon teşhisinde devrim yaratacak: TÜRKPATENT'ten tescil

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde geliştirilen, hastaların mikro yüz ifadelerini analiz ederek depresyon teşhisinde hekimlere yapay zeka desteği sağlayan akıllı gözlük sistemi, TÜRKPATENT tarafından faydalı model olarak tescillendi. Sistem, psikiyatri pratiğinde objektif veri sunmayı hedefliyor.

2 Dakika
Okunma Süresi

Zonguldak'ta tıp dünyasını heyecanlandıran bir yenilik hayata geçti. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr.

Öğr. Üyesi Hakan Kayış tarafından geliştirilen "Makine Öğrenimi Destekli Depresyon Tespit Sistemi", Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından "faydalı model" olarak tescillendi.

Bu sistem, hastaların mikro yüz ifadelerini akıllı gözlük aracılığıyla analiz ederek depresyon teşhisinde hekimlere yapay zeka desteği sunmayı amaçlıyor.

Psikiyatride objektif veri dönemi

Dr. Öğretim Üyesi Hakan Kayış, geliştirdikleri sistemin psikiyatri alanındaki önemine dikkat çekerek, "Psikiyatride hekim çoğu zaman hastadan aldığı öyküyle ve muayeneyle tanı koyuyor.

Objektif tetkik çok fazla yok. Örneğin bir kan tetkiki, röntgen veya MR ile tanı koymak gibi bir durum söz konusu değil.

Bu buluş, hastayla yapılan görüşmelerden herhangi bir müdahale olmadan objektif bir araç elde etme şansı verecek" dedi. Kayış, sistemin depresyon tanısında öncelikli olmak üzere diğer psikiyatrik rahatsızlıklarda da hastalara ve hekimlere karar destek sistemi sunmayı hedeflediğini vurguladı.

Gözlük ve yazılımın uyumu

Sistemin teknik altyapısını anlatan Kayış, "Bu sistemin temelinde akıllı gözlük bir araç olarak kullanılıyor. Hastalarla özel protokoller çerçevesinde görüşmeler yapıyoruz ve bu görüşmeleri video kaydına alıyoruz.

Ardından bu kayıtları bilgisayar görüntü analiz yazılımlarıyla analiz ediyoruz. Her hastalığa özel ipuçları arıyoruz ve buluyoruz.

Yazılım kısmını İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden bilgisayar mühendisi Çınar Gedizlioğlu ile birlikte yürütüyoruz" şeklinde konuştu. Kayış, bir psikiyatristin hastanın yüzündeki ipuçlarından yola çıkarak kararlar verdiğini, bu sistemle o ipuçlarını daha otomatik ve objektif hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Hekimin yerini almayacak

Dr. Kayış, geliştirilen sistemin hekimlerin yerini almayacağının altını çizerek, "Psikiyatride ve tüm tıp alanlarında tanıyı sadece hekimler koymaya devam edecek. Bu sistem yalnızca bir karar destek sistemi. Özellikle otizm gibi erken tanı konabilen ve hastaların ikna olmakta zorlandığı durumlarda hastalara daha fazla yararlı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Sistemin, özellikle erken tanı süreçlerinde hekimlere somut veriler sunarak teşhis doğruluğunu artırması bekleniyor.

Zonguldak'ta geliştirilen bu yenilikçi sistem, tıp dünyasında yapay zekanın psikiyatri pratiğine entegrasyonu açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. TÜRKPATENT onayıyla faydalı model belgesi alan sistemin, klinik kullanıma geçmesiyle birlikte depresyon ve diğer psikiyatrik hastalıkların teşhisinde devrim yaratması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *