Türkiye'nin teknoloji girişimleri arasında milyar dolar değerlemeyi aşan şirketler 'Turcorn' olarak adlandırılıyor. Bu listede yer alan 8 şirketten 3'ü oyun sektöründen çıktı.
Peak Games ile başlayan bu başarı hikayesi, Dream Games ve Loom Games'in katılımıyla güçlendi. Özellikle Dream Games'in Royal Match ve Royal Kingdom oyunları, piyasaya sürüldükleri günden bu yana 5,2 milyar doların üzerinde oyun içi satın alma geliri elde etti.
Peak Games'in Toy Blast ve Toon Blast oyunları ise 3,4 milyar doları aşan geliriyle dikkat çekiyor. Geçen yıl kurulan Loom Games ise kısa sürede 1 milyar dolar değerlemeye ulaşarak sektörün yeni yıldızı oldu.
Küresel pazarda Türk geliştiricilerin etkisi
Türk oyun geliştiricilerinin dünya genelindeki oyun içi satın alma gelirleri 2020'de 504 milyon dolar iken 2025'te 2,76 milyar dolara fırladı. Bu artış, 6 yılda yüzde 450'lik bir büyümeye işaret ediyor. Yıllık ortalama büyüme oranı ise yüzde 42 olarak kaydedildi. Türk geliştiricilerin küresel pazardan aldığı pay da aynı dönemde yüzde 1'den yüzde 5'e yükseldi. Küresel mobil oyun pazarı 2025'te sadece yüzde 3 büyürken, Türkiye'nin bu performansı sektörde pozitif ayrıştığını gösteriyor.
İç pazarda rekor gelir
Türkiye iç pazarında mobil oyun gelirleri geçen yıl yüzde 6 artışla 347 milyon dolara ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü. İndirme sayısı yüzde 4 azalarak 1,8 milyar olmasına rağmen gelirdeki artış, sektörün yeni kullanıcı kazanmaktan çok mevcut oyunculardan daha fazla değer üretmeye başladığını ortaya koyuyor. Gelirlerin büyük kısmı bulmaca oyunlarından gelirken, bu türün payı yüzde 96,9 olarak gerçekleşti. Strateji oyunlarının payı ise yalnızca yüzde 0,9'da kaldı.
Yatırım iştahı ve gelecek beklentileri
Türk mobil oyun geliştiricileri 2009'dan bu yana toplam 3,6 milyar dolar yatırım aldı. Dream Games'in 2025'teki 2,5 milyar dolarlık yatırım turu sektör rekoru olurken, bu tutar diğer tüm Türk oyun şirketlerinin aldığı yatırımların toplamını geride bıraktı.
Yatırımcı ilgisi 2020 sonrasında belirgin şekilde hızlandı. Dream Games hariç tutulduğunda bile sektöre geçen yıl 234 milyon dolar yatırım yapıldı; bu rakam 2020'deki seviyenin 32 katına denk geliyor.
Raporda, sıradaki Turcorn'un yine oyun sektöründen çıkabileceği öngörülüyor. Grand Games, Ocak 2024'te kurulduktan sonra 16 ayda 100 milyon dolar yatırım topladı ve oyunlarının geliri 115 milyon doları aştı.
Bu performans, Türkiye'nin yeni milyar dolarlık teknoloji şirketinin oyun sektöründen çıkma ihtimalini güçlendiriyor.