Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bu yıl Şanlıurfa'da teknoloji tutkunlarını ağırlıyor. GAP Havalimanı'nda kurulan devasa alanda, Jandarma Genel Komutanlığı'nın envanterine yeni katılan yerli ve milli savunma teknolojileri büyük ilgi görüyor. Özellikle mayın temizleme faaliyetlerinde kullanılmak üzere geliştirilen otonom sistemler, güvenlik güçlerinin operasyonel kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Otonom mayın tespit aracı sahada
Jandarma tarafından sergilenen uzaktan keşif ve mayın tespit aracı, zorlu arazilerde insan müdahalesine gerek kalmadan görev yapabiliyor. Üzerindeki gelişmiş dedektör sistemleri sayesinde toprak altındaki metal unsurları tarayan araç, mayınlı bölgeleri haritalandırarak işaretleme yapıyor. Birden fazla sistemle entegre çalışabilen bu insansız kara aracı, geniş alanları eksiksiz bir şekilde tarayarak operasyonel güvenliği en üst seviyeye taşıyor.
Dört bacaklı robot ile riskli bölgelere güvenli giriş
Sergilenen bir diğer dikkat çekici teknoloji ise 51 kilogram ağırlığındaki dört bacaklı robot sistemi oldu. 10 kilograma kadar faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan bu robot, özellikle personelin girmesinin riskli olduğu bölgelerde keşif ve imha faaliyetlerine destek veriyor. Jandarma ekiplerinin operasyonel faaliyetlerini kolaylaştıran bu robotik sistem, teknolojik dönüşümün sahadaki en somut örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.
JÖMAT 11 ilde 7 milyon metrekareyi temizledi
Jandarma İstihkam Astsubay Başçavuş Tayfun Özer, Jandarma Özel Mayın Arama ve Temizleme (JÖMAT) Tabur Komutanlığı'nın 2017 yılından bu yana yürüttüğü çalışmaları paylaştı. Özer, bugüne kadar 11 farklı ilde toplam 6 milyon 934 bin metrekarelik alanın patlayıcı maddelerden arındırıldığını belirtti.
İnsani maksatlı mayın temizliği kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmalar, hem sınır güvenliğini tesis ediyor hem de mayınlı arazileri sosyo-ekonomik yaşama yeniden kazandırıyor. JÖMAT ekipleri, teknolojik ekipmanların yanı sıra özel eğitimli köpekler ve balistik koruyucu donanımlarla çalışmalarını sürdürüyor.