Ara
Teknoloji Haberleri - Megabayt Teknoloji Çarşamba'da hurda malzemelerden elektrikli araç: Öğrencilerden geri dönüşüm hamlesi

Çarşamba'da hurda malzemelerden elektrikli araç: Öğrencilerden geri dönüşüm hamlesi

Samsun'un Çarşamba ilçesinde bir kolejin AR-GE ekibi, hurda ve geri dönüşüm malzemelerinden elektrikli araç üretti. Proje kapsamında öğrenciler, aracı yapay zeka ve otonom sistemlerle donatmayı hedefliyor.

2 Dakika
Okunma Süresi

Samsun'un Çarşamba ilçesinde eğitim veren özel bir kolejin AR-GE ekibi, geri dönüşüm ve hurda malzemeleri kullanarak elektrikli araç üretti. Yaklaşık bir yıldır süren projede 5 öğrenci ve 2 öğretmen görev aldı. Ekip, aracı yapay zeka, otonom park ve sesli komut sistemleriyle geliştirmeyi planlıyor.

Projenin fikir aşamasında tüm öğrencilerin desteğini aldıklarını belirten okulun kurucusu Elektrik Mühendisi Muzaffer Batlıcancı, "Tamamen kendi imkanlarımızla, geri dönüşüm malzemelerini kullanarak, Çarşamba esnafının da yardımıyla projeyi hayata geçirdik. Son bir yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. Son iki aydır da malzemelerini tedarik edip aracın yapımına başladık. Fikir aşamasında bütün öğrencilerimizin desteği var. Proje aşamasında ise 5 öğrenci ve 2 öğretmen görev aldı" dedi.

Geliştirme çalışmaları sürüyor

Aracın AR-GE çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Batlıcancı, bir sonraki aşamada aracı daha teknolojik hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 12.

sınıf öğrencisi Recep Demir, aracın mevcut özelliklerini anlatarak, "Aracımızda ileri ve geri hareket ile fren sistemi bulunmakta. Çeşitli özelliklerle aracımızı geliştireceğiz.

İlk başta ekleyeceğimiz sistemlerden birisi aracımızın üzerine bir tane tablet ekledikten sonra farlar ve kornayı tablet üzerinden kontrol etmek. Bir sonraki aşamasında ise şerit takibi ve park özelliği gibi çeşitli donanımlar ekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Motor gücü 5 kilovata çıkarılacak

Projede geri dönüşüm parçalarını kullanarak maliyeti düşürmeye çalıştıklarını belirten 9. sınıf öğrencisi Ömer Ensar Tokur, çalışmaların sürdüğünü aktardı. 11. sınıf öğrencisi Zehra Ecrin Altuntaş ise aracın mevcut 1 kilovatlık motor gücünü 5 kilovata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Altuntaş, yeni donanımlar ekleyebilmek ve projeyi daha ileri seviyeye taşımak için destek beklediklerini ifade etti.

Öğretmenlerinin desteğiyle elektrikli araç projesinde çalışan öğrenciler, yalnızca mekanik sistemler üzerinde değil, yazılım ve yapay zeka alanında da çalışmalar yürütüyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte aracın telefonla kontrol edilebilmesi, kendi kendine park edebilmesi, şerit takibi yapabilmesi ve sesli komutlarla yönlendirilebilmesi hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *