MIT merkezli araştırma ekibi, zinnia (Zinnia elegans) adı verilen çiçekli bir bitkinin yapraklarından kök hücre benzeri hücreler çıkardığını söylediler. Ekip, hücreleri birkaç gün sıvı içinde sakladıktan sonra, hücrelerin gelişebilmesi için 'besin ve hormonlarla zenginleştirilmiş jel bazlı bir ortam' hazırladılar. İlerleyen zamanlarda bu kök hücre benzeri hücrelerin yeni bitki hücreleri üretmeye başladığını fark ettiler. Ayrıca jel bazlı ortamın miktarıyla testler sürdürmeye devam eden bilim insanları, bu yeni hücrelerin fiziksel ve mekanik özelliklerini değiştirebildiklerini keşfettiler.
3D yazıcı kullanılarak odun inkübe ediliyor
MIT'nin odun üretme araştırmasının baş isimlerinden Ashley Beckwith yaptığı açıklamada, bitki hücrelerinin insan kök hücrelerine benzer şekilde çalıştığını belirtti.
"İnsan vücudunda, hücrelerinizin nasıl geliştiğini ve belirli özelliklerin nasıl ortaya çıktığını belirleyen hormonlarınız var"
Ashley Becwith bu durumu şu şekilde açıkladı: "Aynı şekilde, besin suyundaki hormon konsantrasyonlarını değiştirmek, bitki hücreleri için farklı tepkiler ortaya çıkmasına sebep olur. Sadece bu küçük kimyasal miktarları manipüle ederek, fiziksel sonuçlar açısından oldukça dramatik değişiklikler ortaya çıkarabiliriz."
Beckwith, ekibin bu yeni bitki hücrelerini bir 3D yazıcıda kullandığını ve keresteyi inkübe edip büyütebildiğini söylüyor. Eğer keşif yeterince kulağa harika gelmiyorsa, bu yeni teknik, ahşabı doğada olduğundan iki kat daha hızlı büyütebiliyor.
Ağaç ürünleri endüstrisi için devrim niteliğinde
Devrim niteliğindeki yeni keşif, gezegende her saniye kesilen ağaç miktarının yanı sıra ahşabı bir ürüne dönüştürmek için ortaya çıkan atıkları azaltmaya yardımcı olacağı umuluyor.
Ayrıca baş araştırmacı Beckwith şunları söyledi: "Ana fikir, bu bitki materyallerini tam olarak ihtiyacınız olan şekilde yetiştirebilmenizdir, bu nedenle, olaydan sonra herhangi bir eksiltici üretim yapmanıza gerek kalmaz. Bu da enerji ve atık miktarını azaltır."
Odun bazlı ürün endüstrisinin değeri geçen yıl 600 milyar dolarlık bir ticaret boyutuna ulaştı ve bu sayının 2026 yılına kadar 900 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bununla birlikte, ticari olarak uygulanabilir olmadan önce laboratuarda kereste yetiştirme tekniği hakkında öğrenilecek daha çok şey olduğu için, bu yeni teknolojinin yakın zamanda yaygınlaşması henüz mümkün değil.
Kıdemli yazar ve bilim adamı Luis Fernando Velásquez-García araştırma projesi hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Hala ilk günlerinde olmasına rağmen, bu araştırma laboratuarda yetiştirilen bitki materyallerinin belirli özelliklere sahip olacak şekilde ayarlanabileceğini gösteriyor ve bu da bir gün araştırmacıların ahşap ürünler yetiştirmesine olanak sağlayabilir."
Haberimize konu olan bu makale Interesting Engineering'te paylaşıldı.
Bahsi geçen bilimsel makaleye buradan göz atabilirsiniz.