Facebook ve WhatsApp’tan sonra Instagram’a da son görülme özelliği gelmişti. Bazı kullanıcıları son görülme özelliği rahatsız etmese de, kullanıcıların çoğu son görülmesini kapatmak istiyor. Instagram’da son görülme nasıl kapatılır? Instagram’da son görülmeyi kapatmak için yapmamız gerekenler nelerdir? Sorularının cevabı haberimizde…

Instagram nedir?

Instagram, Ekim 2010’da hayatımıza giren ve öncelikle IOS işlemcili cihazlara ücretsiz olarak sunulan sonrasında 2012’de Android cihazlar için de kullanıma açılan fotoğraf, video, reels video ve IG TV videoları paylaşımına imkan sağlayan bir uygulamadır. 2010 yılında piyasaya çıkışıyla insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılıp popüler olan uygulama kısa sürede yüksek kullanıcı sayısına ulaştı. Bir yılda yaklaşık 10 milyon kullanıcı sayısına ulaşıldı. 2017 yılında yapılan gerçekleştirilen bir araştırmada kullanıcı sayısının 700 milyona yaklaştığı belirtilmiştir.

Instagram ne işe yarar?

Instagram kullanıcılara efektler ile fotoğraf çekme ve düzenleme, ayrıca bir dakikalık video paylaşma olanağı sağlar. Gönderilere, kullanıcılar isterse konum bilgisi de ekleyebilirler. Paylaşımlara eklenen hashtag (etiket)’ler ile aynı etiketi içeren birçok gönderi aynı noktada buluşur ve o etiketi sorgulatan kullanıcılar o gönderiye kolaylıkla erişebilir. Ve kullanıcılar kendi gönderilerini etiketlere dahil ederek, hesaplarını birçok kişiye tanıtma şansı yakalar. Keşfet kısmında birçok farklı kullanıcıya ulaşabilir, profillerini görüntüleyebilir, takip ettiğiniz konuları bu kısımda sık sık görebilirsiniz. Direct Message (DM) yardımı ile kullanıcılarla mesajlaşabilirsiniz. Hikaye/Story kısmından 24 saat kaybolacak şekilde fotoğraf veya video paylaşabilirsiniz. Instagram öncelikle Türkiye dışındaki hesaplara izin verdiği canlı yayın açma özelliğini, günümüzde tüm kullanıcılara sağlamaktadır. Canlı yayın özelliğini arkadaşlarınızla beraber de kullanabilirsiniz.

WhatsApp ve Facebook’ta olduğu gibi Instagram’da da bir süredir en son aktif olduğunuz saati arkadaşlarınız görebiliyor. Direkt mesajlarda (DM), kullanıcı adının altında en son aktiflik saatiniz yazıyor. Birçok kullanıcı bunu gizlilik ihlali olarak görüyor. 

OKUYUN  Telefonunuzun şarj sorunu varsa neler yapmalısınız? Birlikte inceleyelim...

Instagram’da ‘son görülme bilgisini’ kimler görebiliyor?

Başkasının sizin son görülmenizi görebilmesi için, aynı zamanda sizin de başkasının son görülmesini görebilmeniz için iki şart var. Ya Instagram’da takip ettiğiniz biri olması gerekiyor, ya da takip etmeseniz bile DM yoluyla konuştuğunuz biri olması gerekiyor. Bu iki şartı yerine getirebilirseniz karşı tarafın son görülmesini görebilirsiniz. 

Fakat hesabınız herkese açıksa ve takip etmediğiniz bir kişi size Direkt Mesaj (DM) yollarsa, son görülme saatinizi göremez. 

Instagramda ‘son görülme’ nasıl kapatılır?

  • Instagram profilinize girin. 
  • Uygulama ayarlarına girin. iPhone kullanıyorsanız çark simgesine, Android bir telefon kullanıyorsanız ise sağ üst köşedeki üç nokta simgesine dokunun. 
  • Aşağı kaydırıp ‘’Hareket Durumunu Göster’’ düğmesini kapalı hale getirin. 

Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra arkadaşlarınızın sizin son görülmenizi göremediği gibi, siz de arkadaşlarınızın son görülme saatini göremeyeceksiniz. Eğer son görülme anlarını görmek istiyorsanız, aynı şekilde kapattığınız gibi son görülmenizi açarak bu işlemi geri alabilirsiniz.