Bilim insanları kağıt atıklarından ağrı kesici üretmeye başladı! Bilim insanları kağıt atıklarından ağrı kesici üretmeye başladı!
Bilim insanları uzun süredir domuz ve insan vücudu arasındaki uyumluluğu inceliyor ve hatta 5 yıl içerisinde domuz kalbinin insan vücuduna nakledilebileceği yönünde araştırmalar yapılıyordu. Bu çalışmalar kapsamında dünyada ilk kez bir operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyon börek yetmezliği hastalarına umut olacak şekilde başarılı geçti. Tarihte ilk kez bir domuz böbreği başarılı bir şekilde insana nakledildi. Tamamen deneyden oluşan ancak başarılı olan nakil işlemi sonrasında hastanın vücudu böbreği reddetmedi ve normal bir şekilde idrar üretmeye başladı.

Beyin ölümü gerçekleşen bir hastaya nakil yapıldı

[caption id="attachment_33901" align="alignnone" width="1280"] Fotoğraf: Reuters[/caption] Böbrek problemleri nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen ve ailesinin izniyle vücuduna domuz böbreği nakledilen kişi bu deneyde kullanıldı. Doktorlar, 3 gün boyunca domuz böbreklerini hastanın vücudunun dışına kalacak şekilde kan damarlarına bağladı. Deneyin sorumlusu Dr. Robert Montgomery, böbrek nakledildikten sonra yapılan testlerden çıkan sonucun oldukça normal değerlere sahip olduğunu söyledi.

Hastanın beyin ölümüne neden olan hastalık kayboldu

Deneyin en ilginç kısımlarından biri de, hastanın beyin ölümüne neden olan zayıf böbrek hastalığının, böbrek nakledildikten sonra normal değerlere dönmesiydi. Yani eğer bu deney hastalık bu kadar ilerlemeden yapılsaydı, hastanın yaşama şansı olabilirdi. Dr. Montgomery, böbreğin hastaya nakledilmesinin ardından tıpkı normal insan böbreği gibi idrar üretiminin de başladığını belirtti. Montgomery, domuzdan başka bir hayvana nakil yaptıkları deneylerin aksine vücudun böbreği reddettiğine dair herhangi bir ize rastlamadıklarını dile getirdi. Ancak vücudun uzun vadede domuz böbreğini kabul edip etmeyeceği bilinmiyor.
Editör: Megabayt Haber