Bu akıllı kapsül, vücut içinden hayati değerleri okuyabilecek! Bu akıllı kapsül, vücut içinden hayati değerleri okuyabilecek!
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) nanoteknoloji ile üretilen ve Diagnovir adı verilen test kiti, yüzde 99 doğruluk oranı ile 10 saniyede sonuç veriyor. Bu yeni test kitine büyük ilgi var. Türk bilim insanları tarafından nanoteknoloji ile geliştirilen test kiti, seri üretime geçti. Diagnovir isimli kit, yalnızca 10 saniyede sonuç veriyor ve bunu yüksek doğruluk oranıyla yapıyor. Test kitinin geliştirilmesinde rol alan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, hızlı test kiti hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Atalar, test kitinin seri üretim sürecine geçildiğini ve yurt dışından büyük talep geldiğini duyurdu.

Ağzından sürüntü ile sonuç

Diagnovir test kiti ağızdan alınan sürüntü ile sonuç veriyor. Testin pozitif olması halinde sonuç 5-10 saniye içinde, negatif olduğunda ise 10-20 saniye içerisinde sonuç çıkıyor. Yapılan klinik çalışmaları sonucunda yüzde 99 doğrulukla çalıştığı tespit edildi. Bu oran doğrultusunda hazırlanan dosyalarla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvuruları yapıldı ve onay alındı. Böylece sahada kullanılabilir hale geldi. Prof. Dr. Atalar, test kitlerine dünyanın her tarafından yoğun talep olduğunu ifade ediyor. Havaalanları, fabrikalar ve Alman Futbol Ligi yetkilileri Diagnovir test kiti satın almak için girişimlerde bulundu.

Sistem nasıl çalışıyor?

Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç, hızlı test kitinin çalışma prensibine ilişkin şunları kaydetti: "Temel bilimlerden uygulama bilimlerine kadar çeşitli dallardan uzmanlarla çalışılarak geliştirdiğimiz sistem, ağızdan alınan bir sürüntü hızlı test kitine yerleştiriliyor. Virüs pozitif olması halinde virüs proteinleri bu kite bağlanarak optik sinyal veriyor. Bu hızlı sinyal sonucunda yapılan algoritmalar, farklı varyantlara da cevap verebiliyor. Bu algoritmalar negatif ya da pozitif olarak cevap veriyor. Hastadan alınan numune örneğinin pozitif olması halinde 5-10 saniye içinde, negatif durumda ise kontrollerin yapılarak 20-30 saniye içinde sonuç çıkıyor. PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor, doğruluk payı ise yüzde 99'lık oranla çok çok yüksek. Hastalar üzerinde yaptığımız testlerde, PCR testlerinin çok öncesinde sonuç aldık."
Editör: Megabayt Haber