Çoklu olarak daha hızlı kanser tespit edebilen bir test geliştirildi! Çoklu olarak daha hızlı kanser tespit edebilen bir test geliştirildi!
Bilim insanları, son teknoloji 3B biyo yazıcılarla organların yerini tutan ve hayat kurtarabilen dokular oluşturmaya devam ediyorlar. Son olarak bu gelişmelere örnek niteliğinde bir haber Harvard'dan geldi. İşte detaylar... Araştırmacılar silikonlarla ve insanların hücreleriyle sıfırdan bir kalp üretmeyi geçtiğimiz senelerde başardılar. Ancak Harvard üniversitesinde hiç beklenilmeyeni başaran bilim insanları, fonksiyonunu tamamen gerçekleştirebilen bir kalp parçası ürettiler.

3 boyutlu biyo yazıcı kullandılar

Harvard'ın Wyss Enstitüsü'ndeki bir ekip, kasılan kas benzeri filamentlere dönüşen uzun kardiyak makrofilamentleri 3B biyo yazıcı ile baskılamak için yeni bir teknik geliştirdi. Bilim insanları, kalp tedavilerinde kullanılabilecek bir kalbin kasılmasını taklit edebilen bir doku üretti. Tıp araştırmacıları, son teknoloji ekipmanlarla silikon ve hatta bir hastanın hücrelerini kullanarak sıfırdan kalp üretmeyi başarmışlardı. Ancak bu zamana kadar herhangi bir hastanın kalbini onarmak için bir atılım gerçekleştirilmemişti, ta ki bugüne kadar. Wyss'in mevcut SWIFT (Sacrificial Writing in Functional Tissue) ile biyo yazıcı teknolojisinin geliştirilen bilim insanları, her biri iki mikroskobik sütuna sahip 1.050 kuyudan oluşan bir tür platform yarattı. Bunun yanı sıra bu kuyuları insan kaynaklı pluripotent kök hücrelerle, ayrıca bir protein kollajeni ve bağ dokusu oluşturmak için kullanılan hücrelerle doldurdu. Basitçe açıklamak gerekirse bu belirtilen kombinasyon, mikro sütunları birbirine bağlayan eksen boyunca hizalanan yoğun bir doku tipi oluşturdu. Ekip daha sonra ortaya çıkan organ yapı taşlarını sütunlardan toplayıp bunu bir biyobaskı mürekkebi oluşturmak için kullandı. Biyobaskı, 3D baskıya benzer şekilde çalışıyor. Biyobaskıda metal veya plastik kullanmak yerine, canlı hücrelerle dolu bir tür jel olan “biyomürekkep” kullanılmaktadır. Üretilen bu ürün sadece kalbin küçük bir parçası. Tamamen işlevsel, 3D baskılı bir organik kalp üretmeden önce yapılması gereken daha çok iş bulunuyor. Araştırma grubu, gerçekleştirdikleri çalışmalarının ileri gelen dönemlerde sadece kalpla kalmayıp başka şekillerde kullanılabileceğini söyledi. 3D baskılı filamentler, kalp krizi sonrası yara izlerini tedavi etmek veya gelişmiş hastalık modelleri oluşturup üstünde çalışmak için kullanılabilir. Konjenital kalp kusurları olan yeni doğanlarda bebeklerin kalplerindeki delikler kapatılabilir ve ileri dönemlerde çocuk hastalarla birlikte sorunsuz şekilde büyüme sağlayabilirler.
Editör: Megabayt Haber