Sütyenler meme kanserlerini tespit edebilecek! Sütyenler meme kanserlerini tespit edebilecek!
Pfizer koronavirüs aşısının geliştirmekte görevli olan ekip, kanseri yenen hastaların kanserin vücutlarında tekrar nüksetmesini önleyebilecek yeni bir aşı geliştirdi. İşte detaylar... Pfizer-BioNTech aşısı üzerinde çalışan araştırmacılar, pankreas kanseri hastalarıyla klinik denemelerinin ilk aşaması için New York'taki uzman doktorlarla bir araya geldi. Ardından gerçekleştirilen çalışmaların sonuçları Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık konferansında detaylıca sunuldu.

Yeni aşı uzun vadede bağışıklığı arttırıyor

Yeni aşının araştırmaları, uzmanların ameliyattan sonra uzun süre hayatta kalan pankreas kanseri hastalarının hastalıkla savaşmasına yardımcı olmak için çalışan çok sayıda bağışıklık hücresine sahip olduğunu keşfetmesinden sonra geldi. Araştırmacılar, kanserlerini aldırmak için ameliyat edilen ve tümör örneklerinin Almanya'daki BioNTech'e gönderilen 20 hastayla anlaşarak çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi. Ardından ekip, her hasta için daha sonra intravenöz olarak verilen ve ayrıca immünoterapi ile tedavi edilen hastalar için kişiselleştirilmiş bir aşı formüle etti. Vücudun hücrelerine bir bağışıklık tepkisini tetiklemek için bir protein oluşturmayı öğreten tümörden alınan bir genetik kod kullanarak çalışan aşı, daha önce Pfizer'in Covid aşısında kullanılmış olan yöntemlerle geliştirildi. New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde baş araştırmacı olan Doktor Vinod Balachandran, bazı hastalar üzerinde bu yeni aşının uzun vadede kanser bağışıklığının arttığını açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre Doktor Balachandran, "Diğer bazı immünoterapilerden farklı olarak, bu RNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma kabiliyetine sahip olduğu görülüyor" dedi. Ayrıca baş araştırmacı uzman doktor, ekibin uzunca uğraşları sonucunda alınan bu gelişmenin hakkında çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Aşılanan hastalar 18 ay sonra kanserden kurtuldu

Aşının çalışmalarında yer alan 16 hasta, ameliyatlarından dokuz hafta sonra dokuz doz aşının ilk dozunu aldı ve sonuçlara göre hastaların yarısı kansere karşı önemli bir bağışıklık üretti. Ardından 18 ay sonra sekiz hasta, kanser hücrelerin tamamından kurtuldu. Ancak aşıya yanıt vermeyen sekiz hastadan altısında kanser tekrar nüksetti. Bunun üzerine araştırmacılar, aşının neden tüm hastalarda işe yaramadığını belirlemek için tekrar çalışmalara başladı. Kanser aşısı, bir hastaya enjekte edildikten sonra vücutta bulunan diğer kanser hücrelerini saptamak ve yok etmek için bağışıklık hücreleri gönderir. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber