52 yıldır esir tutulan katil balina Lolita sonunda serbest bırakılıyor 52 yıldır esir tutulan katil balina Lolita sonunda serbest bırakılıyor
Genellikle insanların 'arada bir değişiklik olsun' diyerek yaptığı bir aktivite olan sauna ve buhar banyosunun aslında insan vücudu için çok faydası var. İşte sauna ve buhar banyosu yapmanın 8 faydası…

1. Stresi giderir

Buhar banyosu yapmanın en yaygın faydası stresin azalmasıdır. Tıbbi araştırmalara göre, insan vücudunu rahatsız eden hastalıkların çoğunun nedeni strestir. Kalp hastalığının kısmen günlük hayatın getirdiği sıkıntıların getirdiği stresten kaynaklandığı düşünülmektedir. Sauna, aşağıdaki şekillerde stres giderme sağlar:
  • Dinlenmek için izole bir alan sağlar.
  • Vücudun kaslarını gevşetir.
  • Vücuttaki kan dolaşımını iyileştirir.
  • Endorfin adı verilen iyi hissettiren hormonların salınımını teşvik eder.

2. Kasları gevşetir

Saunada vücudun kasları yüksek ısıya maruz kalır. Bu da vücutta endorfin adı verilen hormonların salınımını teşvik eder. Endorfinler vücudun rahatlamasına yardımcı olur ve "iyi hissetme" faktörü sağlar. Artrit ve ağrılı kasların neden olduğu ağrıyı azaltırlar. Ayrıca vücut ısısı yükselir ve kan damarlarının genişlemesine neden olur. Böylece kan dolaşımı iyileştirilir. Vücudun kendini iyileştirme yeteneği, artan kan akışıyla güçlenir. Ağır fiziksel aktiviteden sonra buhar banyosu yapmak ve kaslardan laktik asit gibi toksinleri atmak iyi olacaktır.

3. Toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur

Her gün terlemediğimiz için sauna banyosu yapmanın birçok faydası vardır. Buharın ısısı vücudumuzun çekirdek sıcaklığını arttırır. Bu, kan damarlarının genişlemesine ve böylece kan dolaşımının içlerinden geçmesine neden olur. Kan cilt yüzeyine doğru hareket ettikçe ter bezlerini harekete geçirir. Böylece ter üretilir. Ter; bakır, kurşun, çinko, cıva ve nikel gibi toksinleri vücuttan atmak için tasarlanmıştır. Ayrıca vücudun soğumasına yardımcı olur.

4. Cildi temizlemeye yardımcı olur

Sauna banyosunun güzellik faydalarından biri, cildi arındırması, ter ile birlikte tüm toksinleri, kiri ve yağı temizlemesidir. Sauna banyosunun parıltısının nedeni budur. Terde bulunan besin ve minerallerin varlığı cildin kolajen yapısını korur. Kanın cilt yüzeyine hücum etmesi, mikroskobik kırışıklıkların dolmasına neden olur. Düzenli buhar banyoları cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur ve kırışıklıkların ve sarkmış cildin görünümünü geciktirir.

5. Derin uykuyu teşvik eder

Bilimsel araştırmalara göre, sauna banyosu yapmanın verdiği rahatlama, derin uykuyu teşvik ediyor. İyi bir gece uykusunu destekleyen faktör, normal şartlar altında gece boyunca azalan endorfin salınımıdır.

6. Kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirir

Saunada kişinin çekirdek vücut ısısı yükselir ve kan damarlarının genişlemesine neden olur. Böylece kan içlerinden daha hızlı akabilir ve vücuttaki kanın genel dolaşımı iyileştirilir. Kalp atış hızının dakikada 60-70 vuruştan dakikada 110-120 vuruşa yükseldiği söylenir. Daha yoğun banyo yapıyorsanız, dakikada 140-150 vuruşa bile çıkabilir. Soğurken, kalp atış hızı normalin altındaki seviyelere düşebilir. Düzenli buhar banyoları, kalp kaslarını daha etkili bir şekilde atması için eğitmeye yardımcı olur, böylece kardiyovasküler işlevi iyileştirir.

7. Kalori yakmaya yardımcı olur

Buhar banyosu çok fazla kalorinin atılmasına yardımcı olur. Terlerken çok fazla enerji harcanır. Enerji üretmek için yağ ve karbonhidratlar kullanılır. Kilosundan memnun olmayan kişiler, düzenli buhar banyoları yaptıktan sonra çok fayda göreceklerdir.

8. Hastalıkları önler

Alman bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre düzenli olarak yapılan buhar banyoları, grip ve nezle gibi hastalıkların ortaya çıkmasını engelliyor. Bunun nedeni, saunanın yoğun ısısına maruz kalan vücudun beyaz kan hücrelerini daha hızlı üretmesi için uyarılmasıdır. Beyaz kan hücreleri mikropları öldürerek vücudu hastalıklara karşı korur. Alerjik semptomlar ve sinüs kaynaklı tıkanıklık da saunada giderilir. Bu nedenlerle, saunalar sadece bir heves olmamalıdır. Cilt ve kişinin genel refahı için gerçek faydalar sağlarlar. Buhar banyosunu normal yaşam tarzınızın bir parçası haline getirmenizde fayda var.
Editör: Megabayt Haber