Depremzedeleri kurtarmak için eğitilen kahraman fareler! İlk görevlerini Türkiye'de yapacaklar Depremzedeleri kurtarmak için eğitilen kahraman fareler! İlk görevlerini Türkiye'de yapacaklar
Uzun yıllardır bilim-kurgu filmlerinin en klişe ama en ilgi çekici teknolojilerinden biri olan, düşüncelerin bilgisayar yoluyla kelimelere dökülmesi gerçek oldu. San Francisco Üniversitesi'nden bilim insanlarının uzun yıllardır yaptığı bir çalışma ise bu teknolojinin artık gerçek hayatta da kullanılabilir olduğunu belirtti. Bilim insanları 10 yılı aşkın süredir düşünceleri kelimelere dökmeye yarayan bir beyin implantı üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar sonuç verdi ve ilk kez, felçli bir hasta bu implant sayesinde insanlarla iletişime geçmeyi başarabildi.

İmplantın doğruluk oranı %75

Felçli insanların konuşmasına yardımcı olmak için tasarlanan diğer teknolojilerden biraz daha farklı çalışan yeni teknoloji, San Francisco Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından geliştirildi. Önceki cihazlarda hastanın bir imleç aracılığıyla kelimeleri bir ekrandan seçmesi gerekiyordu ancak bu beyin implantı, hastanın beyinde ağız ve çene gibi ses ile alakalı yerleri uyaran bölgelerdeki aktiviteleri izliyor. Araştırmanın yazarlarından Edward Chang, normal bir insanın dakikada 150-200 kelime kurabildiğini ve bu implant sayesinde hastaların, gerçeğe en yakın şekilde iletişim kurabileceklerini dile getiriyor. Felçli hastaların sevdikleriyle tekrar iletişim kurmasına olanak sağlayacak bu beyin implantı, şimdilik sadece bir kişi üzerinde denendi. Doktorlar, ameliyatla birlikte bu implantı 15 yıldır felçli bir hastanın beynine yerleştirdi ve daha sonra birkaç ay boyunca toplamda 50 farklı kelimenin beyinde yarattığı aktivite gözlemlendi. İmplant sayesinde alınan sinyaller kısa bir süre içerisinde deşifre edildi ve hasta, su ister misiniz gibi sorulara hayır, susamıyorum gibi gayet net ve uzun sayılabilecek cevaplar vermeye başladı. Şimdilik bu implantın doğruluk oranı %75 ancak bilim insanları, bu implantın içerisinde "otomatik düzeltme" de dahil olmak üzere birçok geliştirme ekleyip felçli hastalara umut kaynağı olmak istiyor.
Editör: Megabayt Haber