Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, modern köpekbalığı anatomisine benzer organların konumu ile ayrı bir fosilleşmiş mide, bağırsak ve karaciğerin yanında kalbi buldular.

Daily Mail’in haberine göre ekip, keşfin insan vücudunun evrimine ışık tutmasına yardımcı olacağını umuyor.

kalp-fosili2-660x347

Çalışmayı yöneten Profesör Kate Trinajstic, “Evrim genellikle bir dizi küçük adım olarak düşünülür, ancak bu eski fosiller, çenesiz ve çeneli omurgalılar arasında daha büyük bir sıçrama olduğunu öne sürüyor,” dedi.

Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!

3 boyutlu görüntüleri elde edildi

Araştırmacılar, fosili Batı Avustralya’nın Kimberley bölgesinde, 380 milyon yıl önce bir resif olan Gogo Formasyonu’nda buldular.

Eski türlerin yumuşak dokuları nadiren korunurken ekip, fosilleşmiş organların hala bozulmamış olduğunu görünce şaşırdı.Araştırmacılar, hala kireçtaşına gömülü olan örnekleri taramak için nötron ışınları ve senkrotron X-ışınları kullandılar.

kalp-fosili4-660x446

Bu, içlerindeki yumuşak dokuların 3 boyutlu görüntülerini oluşturmalarına izin verdi.

3D görüntüler, balığın iki odadan oluşan karmaşık S şeklinde bir kalbe sahip olduğunu ve iki odacıktan küçüğünün üstte oturduğunu ortaya çıkardı.Araştırmacılar, hala kireçtaşına gömülü olan örnekleri taramak için nötron ışınları ve senkrotron X-ışınları kullandılar.
 

Editör: Burak Karahan