Dünyanın en yenilikçi ve ilginç teknolojilerinden bazılarını geliştirmesiyle tanınan Japonya, floppy disk dediğimiz disketlere karşı adeta topyekün bir "savaş" başlatmaya hazırlanıyor.

Ülkenin yeni atanan Dijital İşler Bakanı Taro Kono, Salı günü Twitter aracılığıyla başlattıkları bu savaşı duyurdu. Kono'nun açıkladığı bilgilere göre, disketler - CD'ler ve MiniDiskler gibi diğer eski teknolojilerle birlikte - yaklaşık 1.900 hükümet prosedürü için hala kullanılmak zorunda. 

2022-09-01 10_34_35-Window

Başbakandan da destek geldi

Kono'nun hükümeti 50 yıllık disket teknolojisinden arındırma sözü, Japonya'daki insanların başvuru ve diğer formları gönderme şeklini modernleştirmeye yönelik kapsamlı bir çabanın başlangıcı olarak görülüyor. Dijital İşler Bakanı, Bloomberg tarafından görüntülenen bir basın toplantısına göre, Başbakan Fumio Kishida'nın desteğini aldığını söyledi.

Bu, Kono'nun Japonya'nın hükümet bürokrasisini ağırlaştıran algılanan verimsizliklere ilk kez karşı çıkışı değil.  Daha önce faks makinelerini ve geleneksel hanko oymalı pulları hedef almıştı. Kono, "Faks makinesinden kurtulmayı hedefliyorum ve hala bunu yapmayı planlıyorum," diye de ekledi. 

Samsung Galaxy Book 3 yaklaşan etkinlik öncesi sızdırıldı: İşte özellikleri ve tasarımı Samsung Galaxy Book 3 yaklaşan etkinlik öncesi sızdırıldı: İşte özellikleri ve tasarımı

Japonya'nın tamamen pratik nedenlerle diskete sırtını dönmekten başka seçeneği olmayabilir. Geçmişte disklerin önde gelen üreticilerinden biri olan Sony, 11 yıl önce resmen disk üretimini durdurdu . O zamandan beri çoğu kuruluş, USB flash sürücüler ve bulut hizmetleri gibi daha gelişmiş depolama alternatiflerine geçti. Garip bir şekilde yeni bilgisayar teknolojisini geç benimseyen bir kuruluş olarak güçlü bir üne sahip olan ABD Savunma Bakanlığı bile, elli yıllık bir kullanımdan sonra nihayet 2019'da disketleri aşamalı olarak kaldırdı.

Tedarik sorunları bir yana, disketler giderek daha pratik hale geliyor. Modern metinler ve elektronik tablo dosyaları, disketlerin en üst düzeyde olduğu 80'lerdeki dosyalardan önemli ölçüde daha büyük.