NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, gönderdiği Neptün görüntüleriyle bizlere yeteneklerini bir kez daha gösteriyor. 

Webb, bu uzak gezegenin halkalarının 30 yıldan fazla bir süredir en net görüntüsünü yakalamakla kalmadı, bu buz devine yepyeni bir bakış atmamıza olanak da sağladı.

James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği bu görüntü, Neptün'ün halkalarının şimdiye kadar çekilmiş en net görüntüsü. NASA'nın Voyager 2'si 1989'da Neptün'ü uçuşu sırasında gözlemleyen ilk uzay aracı olduğundan beri bu halkaların bazıları görülememişti.Birkaç parlak, dar halkaya ek olarak, Webb görüntüsü Neptün'ün daha soluk toz bantlarını da açıkça gösteriyor.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

İşte o muhteşem görüntü:

for_nasa.gov_imagea-neptune

Fotoğrafın tam halini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Neptün sistem uzmanı ve Webb için disiplinler arası bilim adamı olan Heidi Hammel, “Bu soluk, tozlu halkaları son gördüğümüzden bu yana otuz yıl geçti ve onları kızılötesinde ilk kez görüyoruz” dedi. Webb'in son derece kararlı ve hassas görüntü kalitesi, bu çok soluk halkaların Neptün'e bu kadar yakın olarak saptanmasına olanak tanımış oldu.

Neptün, 1846'daki keşfinden bu yana araştırmacıları büyülemeyi hep başardı. Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından, Güneş'e 30 kat daha uzakta olan Neptün, dış güneş sisteminin uzak ve karanlık bölgesindeki yörüngede dönüyor.  Bu uzak mesafede, Güneş o kadar küçük ve soluktur ki, Neptün'deki bir öğle vakti, Dünya'daki loş bir alacakaranlığa benzer.

Neptün, kimyasal yapısından dolayı bir buz devi olarak nitelendirilir. Gaz devleri Jüpiter ve Satürn ile karşılaştırıldığında Neptün, hidrojen ve helyumdan daha ağır elementler açısından çok daha zengindir. Bu, Neptün'ün Hubble Uzay Teleskobu görüntülerinde , küçük miktarlarda gaz halindeki metan gazının neden olduğu, görünür dalga boylarında imzası olan mavi görünümünde kolayca görülmektedir. Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), nesneleri 0,6 ila 5 mikron arasında yakın kızılötesi aralığında görüntüler, bu nedenle Neptün Webb'e mavi görünmez.

for_stsci_site_imageb-neptunelabeled

Neptün'ün 164 yıl süren yörüngesi, bu görüntü çekildiği sırada Kuzey Kutbunun görülmesine imkan sağlamadı ancak Webb'in çektiği görüntüler bu bölgede ilgi çekici bir parlaklığa işaret ediyor. Webb ayrıca Neptün'ün bilinen 14 uydusundan yedisini de yakalamayı başardı. Neptün'ün büyük ve sıra dışı uydusu Triton'dur.

Hem Voyager 2 de hem de James Webb Uzay Teleskobu’nda görev yapan Dr. Heidi Hammel, “Neptün’ün fotoğraflarını gördüğümde ağlamaya başladım. Bu halkalara bakın dedim. Anneme, çocuklarıma, kedime bile gösterdim” dedi.

Dünya’dan çıplak gözle görünür olmayan tek gezegen olan Neptün, atmosferindeki metan gazı dolayısıyla mavi görünüyor.