Her gün sosyal medyada 30 dakika daha az zaman geçirmek ve egzersiz yapmaya daha fazla zaman ayırmak, zihinsel sağlığınız büyük ölçüde gelişecektir. Bu bahsettiğimiz öneri, yakın zamanda Ruhr-Universität Bochum'un Ruh Sağlığı Araştırma ve Tedavi Merkezi'nden Doktor Julia Brailovskaia liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen bir çalışmaya konu oldu.

Bahsettiğimiz bu basit tavsiyeyi iki hafta boyunca uygulamak, katılımcıların bir kontrol grubundaki katılımcılara göre daha mutlu, daha tatmin olmuş, daha az stresli ve daha az depresif hissetmeleriyle sonuçlandı. Hatta bu sonuçlar, çalışmanın sonuçlanmasından altı ay sonra bile devam etti. Bilim insanları yakın zamanda bulgularını Journal of Public Health'de yayınladılar.

Kalp sağlığını izleyebilen ve işi bittiğinde vücutta çözülebilen bir implant geliştiriliyor! Kalp sağlığını izleyebilen ve işi bittiğinde vücutta çözülebilen bir implant geliştiriliyor!

sosyal medya (1)

Sosyal medya bağımlılığının kötü sonuçları insanları etkilemeye devam ediyor

Instagram, TikTok, Facebook, Twitter ve WhatsApp gibi sosyal medya platformları, bir çok kişiyi kaygı, güvensizlik ve umutsuzluk duygularından uzaklaştırıldığı düşünülse de, gerçek aslında tam tersi.

Bununla birlikte, sosyal medyayı kullanmanın dezavantajları da vardır. Yoğun kullanım, örneğin sosyal medyayla güçlü bir duygusal bağlantı olarak ortaya çıkabilen bağımlılık yapıcı davranışlarla sonuçlanabilir. 

Julia Brailovskaia, "Düşük eşikli hizmetlerle insanların ruh sağlığını nasıl koruyacağımızı bilmek istedik" diye açıklıyor. Sosyal medya kullanım türü ve süresinin buna katkı sağlayıp sağlayamayacağını öğrenmek için Center for Advanced Internet Studies (CAIS) bursu kapsamında deneysel bir çalışma gerçekleştirdi.

sosyal medya (1)-1

Julia ve meslektaşları 642 katılımcıya deneylerinde yer verdiler ve onları yaklaşık benzer büyüklükteki dört ayrı gruptan birine rastgele atadılar. Birinci grup, iki haftalık müdahale süresi boyunca günlük sosyal medya kullanımlarını 30 dakika azalttı. İkinci grup, önceki araştırmalar fiziksel egzersizin ruh halini iyileştirebileceğini ve depresyon semptomlarını azaltabileceğini gösterdiğinden, sosyal medyayı normal şekilde kullanmaya devam ederken günlük fiziksel aktivitelerini 30 dakika artırdı. Üçüncü grup, sosyal medya kullanımını azaltırken fiziksel aktiviteyi artırdı. Müdahale süresi boyunca, kontrol grubunun davranışı ise aynı şekilde kaldı.

Katılımcılar, iki haftalık müdahale aşamasından önce, sırasında ve sonrasındaki altı aya kadar, sosyal medya kullanımlarının süresi, yoğunluğu ve duygusal önemi, fiziksel aktiviteleri, hayattan memnuniyetleri, öznel mutluluk duyguları hakkında çevrimiçi anketlere yanıt verdiler.

Müdahaleden altı ay sonra, kombinasyon grubu, deney öncesine göre her hafta bir saat 39 dakika daha fazla fiziksel aktivite yaptı. Ruh sağlığı üzerindeki olumlu etki tüm takip süresi boyunca devam etti.

Julia Brailovskaia, "Bu bize zaman zaman çevrimiçi kullanılabilirliğimizi azaltmanın ve insan köklerimize geri dönmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye sözlerini sonlandırdı.

"Bu önlemler, kişinin günlük yaşamına kolayca uygulanabilir ve tamamen ücretsizdir. Ve aynı zamanda dijital çağda mutlu ve sağlıklı kalmamıza yardımcı olurlar."

Editör: Enes Sapmaz