Yaşam

TikTok kullanırken dolandırılmayın! Dikkat etmeniz gereken 5 dolandırıcılık yöntemi

Dünyanın en popüler sosyal medya uygulaması TikTok her ne kadar eğlenceli olsa da, dolandırıcıların da yeni favori paltformu haline gelmiş durumda. Peki TikTok'taki dolandırıcılara karşı ne gibi yöntemler alabiliriz? İşte dikkat etmeniz gereken 5 TikTok dolandırıcılık yöntemi.

Az parayla hızlı zengin olma ve kripto para dolandırıcılıkları Dolandırıcıların en büyük hedef kitlesinden biri de az çabayla çok para kazanmak isteyen, küçük yatırımla iyi gelir elde etmek isteyen insanlar. Bunun da son zamanlardaki en büyük yöntemi olarak kripto paralar görülüyor. Dünyanın en çok tercih edilen sosyal medyası da bu nedenle kripto paraları kullanarak insanların paralarını çalan dolandırıcılar için bir cennet durumunda. Genellikle bu teklifler kulağa gerçek olmayacak kadar iyi gelirler. Elon Musk'ın size rastgele kripto para hediyesi vermesi gibi... Bu tip hızlı para kazanma, kripto para hediyesi gibi dolandırıcılıklara dikkat etmelisiniz.

TikTok kimlik avı mesajları Sahte bir TikTok e-postası ya da sms mesajı insanları kandırmanın ve dolandırmanın diğer bir yöntemidir. Dolandırıcılar bu tip sahte e-postalar ve SMS'ler ile kurbanlarını gönderilen mesaj içerisindeki bağlantıya tıklatmaya çalışır daha sonra TikTok giriş bilgilerinizi isteyerek sizin bilgilerinizi çalmaya çalışır. Doğrulama rozeti, daha fazla takipçi ve sponsorluk teklifleri gibi dolandırıcılık yöntemleri kullanırlar. Eğer hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulaması (2FA) etkinleştirilmemişse (ki varsayılan olarak TikTok hesapları bunu yapmıyor) bunu açmayı unutmayın. Çünkü bilgileriniz bilgisayar korsanlarının eline geçerse hesabın kontrolünü ele geçirir ve hatta asıl kullanıcının hesaba erişimini engelleyebilir.

Bot hesaplar TikTok'ta maalesef ki gerçek bir kullanıcıyla sohbet ettiğinizi düşünürken karşınızdakinin bir bot olduğu ortaya çıkabilir. Bot hesaplar sizden hassas bilgilerinizi isteyip kimlik bilgilerinize ulaşmaya çalışır. Ya da telefonunuza kötü amaçlı yazılımlar yüklenmesine neden olacak bir siteye yönlendrimek için size bağlantılar gönderebilir.

Sahte TikTok uygulamaları TikTok'taki sahte hesaplar ya da bot hesaplar, bazı uygulamaların reklamlarını yaparlar. Bu uygulamalar sahte olur ve belirli ücretli uygulamaların belli başlı üçüncü taraf uygulama mağazalarından ücretsiz indirilebileceğini söyleyebilir. Ancak bu uygulamalar, aslında bilgilerinizi çalma amacıyla cihazınıza kötü amaçlı yazılım ya da reklam yazılımı yüklerler.

Sahte ünlüler TikTok'taki diğer bir dolandırıcılık yöntemi de ünlüleri taklit eden hesaplardır. Bu dolandırıcılık yöntemi genellikle, bir ünlünün hesabındaki içeriğin kopyalanmasıyla gerçekleştirilir. Bu dolandırıcılık yöntemi mümkün olduğunca çok takipçiye sahip olmak için kullanılır ve dolandırıcılar fark edilip şikayet edilmeden önce kripto para yatırım dolandırıcılığı gibi daha fazla dolandırıcılık yönteminin tanıtımını yapmak için söz konusu platformu kullanabilir.

Slovakya merkezli ünlü BT güvenlik şirketi ESET'e göre TikTok’ta güvende kalmak için şunlara dikkat etmelisiniz Bir kurbanın telefonun yakınında olmadan ve sinsice ekranını gözetlemeden birinin TikTok hesabını ele geçirmek zor olsa da siz yine de iki faktörlü kimlik doğrulamasını aktif hale getirdiğinizden emin olun. Bu uygulama, aynı zamanda e-posta adresinize gönderilen kodu da gerektireceğinden siber suçlular telefonunuza gönderilen sıfırlama kodunu görebilseler dahi onları hesabınızdan uzak tutmanıza yardımcı olacaktır. Diğer platformlar gibi TikTok da sizden asla hesap bilgilerinizi, şifrenizi, tek kullanımlık parolanızı veya diğer doğrulama yöntemlerinden herhangi birini talep etmez. Çok ciddi bir hale gelen bu durum karşısında önlem olarak, sizi kişisel bilgilerinizi paylaşmanız için e-posta veya uygulama içi mesajlarla kandırmaya çalışabilecek dolandırıcılara karşı dikkatli olmanız önem taşıyor. Son olarak, istenmeyen e-posta ya da muhtemelen kimlik avı girişiminde bulunacağını düşündüğünüz TikTok videoları ile karşılaşırsanız bu durumu hemen TikTok’a şikayet edin ve ilgili herhangi bir bağlantıya tıklamayın.