Yaşam

Saç telinden 1.000.000 kat ince olan su sızdırmaz nano tüpler geliştirdiler! Peki bu tüpler ne için kullanılacak?

Bilim insanları, dünyanın en mikroskobik su sızdırmaz nano tüplerini geliştirdi. Saç telinden 1.000.000 kat ince olan bu tüplerin kullanılacağı alan ise sağlık olacak...

Bilim insanları, dünyanın en mikroskobik su sızdırmaz nano tüplerini geliştirdi. Saç telinden 1.000.000 kat ince olan bu tüplerin kullanılacağı alan ise sağlık olacak... Dünyanın ilk mikroskobik sağlık tesisatı, potansiyel olarak ilaçları bireysel insan hücrelerine direkt olarak yönlendirebilecek. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, tek bir insan saç telinin yalnızca milyonda biri genişliğindeki mikroskobik nano borular üzerinde çalıştı ve bu küçük boru hatlarını sızıntılardan korumak için devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdiler. Farklı biyoyapılara bağlanabilen, kendi kendine bir araya gelen, kendi kendini onarabilen nanotüplerden oluşan sızdırmaz nano boru, insan vücudundaki belirli hücrelere ilaçlar, proteinler ve moleküller taşıyabilecek bir nanotüp ağı geliştirmeye yönelik büyük bir gelişme oldu. Son derece hassas ölçümlerle yapılan bu araştırma, Science Advances'te yayınlanan bir makalede yayınlandı.

Bu çalışma, molekülleri bir çözelti içinde karıştırıldığında, kendi başlarına nanotüpleri oluşturmayı mümkün kıldı. Bilim insanları, birkaç mikron uzunluğunda veya yaklaşık olarak bir toz parçacığı boyutunda olan ve yedi nanometre çapında veya bir karıncadan yaklaşık iki milyon kat daha küçük olan tüpleri ürettiler. Mevcut teknoloji ile tüpleri büyütmek ve onarmak için yapı taşları olarak DNA parçalarını yeniden kullanan ve aynı zamanda belirli yapıları aramalarına ve bağlanmalarını sağlayan bir teknik kullandılar.

DNA nanotüpleri, bilim insanlarının nöronların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Araştırmacılar ayrıca kanser gibi hastalıkları ve vücudun 200'den fazla hücre tipinin işlevlerini incelemek için de kullanabilirler. Bunun yanı sıra ekip, sentetik ve gerçek hücrelerin yanı sıra farklı molekül türleri ile ek çalışmalar da yapmayı planlıyor.