Yaşam

İlk kez 2022 Katar Dünya Kupası'nda kullanılacak 5 teknoloji

2022 Katar Dünya Kupası birçok yeni teknolojiye ev sahipliği yapacak bir organizasyon olacak. İşte ilk kez 2022 Katar Dünya Kupası'nda kullanılacak 5 teknoloji.

2022 Katar Dünya Kupası, hem yaz aylarında oynanmayacak olması hem de kullanılacak yeni teknolojileriyle çok konuşulacak.  İşte 2022 Dünya Kupası'nda kullanılacak 5 yeni teknoloji:

21 Kasım’da Katar’da başlayacak olan 2022 Dünya Kupası birçok ilke de ev sahipliği yapacak. İlk kez bi Arap ülkesinde düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası, organizasyonda kullanılacak yeni teknolojileriyle de dikkat çekiyor. Goal.com tarafından öne çıkartılan 2022 Katar Dünya Kupası'nda kullanılacak 5 teknolojik özellik şöyle:

1- Stadyum soğutma teknolojisi Tahmin edebileceğiniz gibi Katar oldukça sıcak bir ülke ve bunun için de stadyumlarda özel bir soğutma teknolojisi kullanılacak. 2022 Katar Dünya Kupası’nın gerçekleşeceği sekiz stadyumdan yedisinde, stadyumun içindeki atmosferi serinletecek devrim niteliğinde bir teknoloji olan Gelişmiş Soğutma Teknolojisi (Advanced Cooling Tech) bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde stadyum içindeki atmosfer hem oyuncular hem de taraftarlar için optimum sıcaklıkta olacak. Gelişmiş Soğutma Teknolojisi'ne sahip olmayan tek stadyum (Stadyum 974), sahile yakın konumu sayesinde doğal olarak havalanıyor ve soğutmaya ihtiyaç duymuyor. Stadyumun yakınında, soğutulmuş suyun bir boru hattıyla mekana getirildiği bir enerji merkezi var. Soğuk su stadyuma ulaştığında, oyun alanına ve seyirci oturma alanlarına soğuk hava yayılacak. Böyle bir teknoloji ilk kez bir Dünya Kupası sırasında taraftarlar ve oyuncular tarafından deneyimlenecek.

2- Modüler Stadyum 2022 Dünya Kupası maçlarının oynanacağı stadyumlardan biri olan Stadyum 974, tamamen sökülebilir bir yapıya sahip. Nakliye konteynırları ve modüler çelik çerçeveler kullanılarak inşa edildi. Stadyumun tasarımı görsel olarak çekici olsa da, geleneksel bir stadyuma kıyasla daha az malzeme kullanılması sayesinde aynı zamanda maliyet verimliliği de sağlıyor. Ve tahmin edebileceğiniz gibi, Dünya Kupaları tarihinde tamamen sökülebilir ilk stadyum olarak öne çıkıyor. Stadyum 974, son 16 turuna (Ro16) kadar yedi Dünya Kupası maçına ev sahipliği yapacak. Belki de kupadan sonra bu stadyumu hiç görmeyeceğiz.

3- Gerçek zamanlı verileri VAR yetkililerine iletecek Dünya Kupası topu 2022 Dünya Kupası'nın resmi maç topu olan Al Rihla, gerçek zamanlı verileri VAR yetkililerine iletecek olan bir teknolojiye sahip. FIFA'nın yeni Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi ile beraber kullanılacak. Topun ortasında hareket sensörlü yeni Adidas Süspansiyon Sistemi olacak. Bir Dünya Kupası maç topunda ilk kez bu teknoloji yer alacak.

4- Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi Yeni Al Rihla topunun içindeki bir sensör dışında stadyumun etrafında 12 izleme kamerası bulunacak. Bu teknoloji, top ofsayt pozisyonundaki bir oyuncuya oynandığında Yardımcı Video Hakeme (VAR) otomatik ofsayt uyarısı sağlayacak. Böylelikle bir oyuncunun ofsaytta olup olmadığını belirlemek için uzun süreli VAR tekrarlarına gerek kalmayacak.

5- Bonocle: 2022 Dünya Kupası'nda görme engellilere erişim imkanı Görme engelli futbol taraftarları da Katar'daki 2022 Dünya Kupası'na erişebilecek. 'Bonocle' adlı devrim niteliğinde bir ürün, Dünya Kupası'ndaki dijital içeriği braille alfabesine dönüştürerek görme engelli hayranların içeriğe erişmesine ve Dünya Kupası'nın keyfini çıkarmasına olanak tanıyacak. Katar'da Teslim ve Miras Yüksek Komitesi (SC) tarafından başlatılan bir yarışma olan 'Challenge 22', Ortadoğu'da teknolojik bir devrime öncülük ediyor. Bonocle, Challenge 22 sonucunda ortaya çıkan bir üründü. Kurucular, "Bonocle, dünyanın her yerindeki görme engelli topluluğun 2022 Dünya Kupası'nı daha önce hiç bulunmayan yeni yollarla deneyimlemesini sağlayacak. Doha'da daha az kısıtlama ve daha fazla gezinme ve etkileşim özgürlüğü ile hareket etme yeteneklerini geliştirecek ”diyor.