Yaşam

120 yılda bir yaşanıyor! Fareler Japonya'yı istila etti

Japonya'da 120 yılda bir kez yaşanan fare popülasyonunda artışın arkasındaki nedeni görünce çok şaşıracaksınız. İşte farelerin Japonya'yı istilası...

Japon tarla fareleri, Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, cüce bambunun (Sasa borealis) çiceklendiği zamanlarda istila ediyor. Cüce bambuların çiçek açması ve büyük ölçekte tohumlanması nadir görülen bir durumdur. Bu bitki fenomeni 'masting' olarak bilinir ve bir sonraki çiçeklenmenin 12o yıldan fazla sürmesi beklenmez. “Mast yıllarında” meydana gelen bu tür olaylar sırasında, bazı bitkiler bol miktarda tohum üretir. Çiçeklenme ve meyve vermelerini senkronize eden bitkiler, bunu aynı zamanda ve geniş bir alanda yaparlar.

Kemirgen istilalarının, bambuların çiçeklenerek tohumlarını tüketilmesiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu meydana gelen fare istilası, insanlara hastalık bulaştırma olasılığı nedeniyle çok fazla dikkat çekmiştir. Ayrıca sıçan salgınları nedeniyle benzer durumlarda büyük ölçekli ağaç ölümlerine ilişkin önceki raporlar yayınlanmıştır. Japonya genelinde orman zeminlerinde 120 yıllık mastasyon döngüsüne sahip bir Sasa türü olan cüce bambuları 2010 yılında gözlemlenmeye başlandı. Biyotarım Bilimleri Enstitüsü'nden Doçent Hisashi Kajimura ve doktora öğrencisi Hanami Suzuki tarafından yönetilen Nagoya Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, bu eşzamanlı cüce bambu tohumlanmasısnın Japonya'nın Aichi Eyaletindeki yerel kemirgen popülasyonları üzerindeki etkilerini araştırdı.

Tohumlanma öncesi ve sonrası verileri karşılaştıran araştırmacılar, hem büyük hem de küçük Japon tarla farelerinin popülasyonlarında bir artışa rastladılar. Bu bulgular yakın zamanda Ecological Processes dergisinde yayınlandı.

Kajimura, "Cüce bambuya mast yapılmasının orman kemirgenlerinin salgına neden olabileceği ilginç biyolojik fenomen, uzun zamandır bir efsaneydi" dedi. "Bu araştırma önemlidir, çünkü uzun süredir şüphelenilen bu fenomeni, mast yapmadan önce ve sonra kemirgen popülasyonlarını karşılaştırarak açıklığa kavuşturdu."

Ekip, çalışmalarının sonuçları konusunda heyecanlı. "Bu araştırmanın, orman ekosistemlerindeki ani çevresel değişikliklerin gerçeklerini ve orada yaşayan organizmalar arasındaki etkileşimleri anlamak için önemli ipuçları sağlaması bekleniyor" dediler.