Kretase döneminin sonunda yaşanan felaketler sonucunda Dinozorların çoğu 66 milyon yıl önce Dünya üzerinden silindi. Ancak bu olayların daha öncesinde gerçekleşen bir kitlesel yok oluş olayında Dünya'daki canlıların çoğu, yaklaşık 252 milyon yıl önce arasında tükendiği ortaya çıktı.

California Üniversitesi, Riverside ve Virginia Tech'teki araştırmacıların son çalışmaları sayesinde, 550 milyon yıl önce büyük bir kitlesel yok oluş olayının Ediacaran döneminde meydana geldiği artık biliniyor. Haberimize konu olan bu keşif, Proceedings of the National Academy of Sciences makalesinde belgelenmiştir.

Çok hücreli canlıların yaklaşık %80'ni yok oldu

Bunun gerçek bir 'kitlesel yok oluş' olayını temsil edip etmediği henüz belirsiz olsa da, kaybedilen organizmaların yüzdesi bu yönde olduğuna işaret ediyor.

kitlesel yok oluş (1)

Araştırmacılar, gezegendeki ilk karmaşık, çok hücreli yaşam formları olan tüm Ediacaran organizmalarının yaklaşık %80'inin kaybından çevresel değişikliklerin sorumlu olduğuna inanıyor.

Düşük oksijen seviyeleri bu kitlesel yok olma olayını tetikledi

UCR paleoekologu ve çalışmanın ortak yazarı Chenyi Tu, "Jeolojik kayıtlar, dünya okyanuslarının bu süre zarfında çok fazla oksijen kaybettiğini ve hayatta kalan birkaç türün vücutlarının daha düşük oksijen ortamlarına uyum sağladığını gösteriyor" dedi.

Daha sonraki olaylardan farklı olarak, bu erken kitlesel yok oluş olayı belgelemek diğerlerine göre daha zordui çünkü yok olan canlılar yumuşak gövdeliydi ve fosil olarak iyi bir şekilde korunamadılar.

UCR paleoekologu ve çalışmanın ortak yazarı Rachel Surprenant, "Böyle bir olaydan şüpheleniyorduk, ancak bunu kanıtlamak için çok büyük bir kanıt veritabanı oluşturmamız gerekti" dedi.

NASA, Mars simülasyonunda yaşayacak çalışanlarını arıyor! NASA, Mars simülasyonunda yaşayacak çalışanlarını arıyor!

kitlesel yok oluş (1)-1

Ekip, bilinen hemen hemen her Ediacaran hayvanının yaşam alanını, vücut büyüklüğünü, diyetini, hareket kabiliyetini ve alışkanlıklarını belgeledi.

Bu proje ile araştırmacılar, Ediacaran döneminin sonundaki büyük hayvan yaşamının kaybının ilk kitlesel yok oluş olayı olduğunu çürütmeye çalıştılar. 

Chenyi, "Hayvanların zaman içindeki mekansal dağılımını görebiliyoruz, bu yüzden başka bir yere taşınmadıklarını veya yenilmediklerini biliyoruz." dedi.

"Organizma bolluğunda gerçek bir azalma gösterdik."

Ayrıca canlıların hacim oranlarını da takip ettiler. Bu ölçüm sayesinde, organizma ölümlerinin sorumlusunun oksijen seviyelerinin düşüp düşmemesini incelediler. Çalışmanın ortak yazarı UCR paleoekolojisti Heather McCandless, "Bir organizma daha yüksek bir vücut oranına sahipse, daha fazla besin alabilir" dedi.

Çağın sonunda oksijen seviyelerinin neden bu kadar hızlı düştüğü açık olmasa da, çevresel değişimin Dünya'daki yaşamı her an istikrarsızlaştırıp yok edebileceği konusunda tartışılmaz bir gerçektir.

Editör: Enes Sapmaz