Bir zamanlar hayatımızın değişmez parçalarından olan fakat artık kullanmadığımız teknolojik ürünler... O kadar fazlalar ki uzun bir liste yapsak herhalde günlerimizi alırdı. Biz de o yüzden en çok akılda kalan ve en unutulmazları seçtik. İşte artık kullanmadığımız, tarih olmuş 10 teknoloji

1- Kaset ve kaset çalarlar

CD Ve MP3 çalarlardan önce kaset çalarlar vardı. İlk kez 1963 yılında Phlips tarafından tanıtılan kasetler, neredeyse 2010'lu yılların başlangıcına kadar hala hayatımızdaydı. Şimdi yine nostalji severleri nadiren kullanırken görsek de, hayatımızdan gideli çok oldular.

2- Jetonlu telefonlar

Madeni para benzeri bir jetonumuzu içine atar ve jetonun süresi dolana kadar konuşurduk. Şimdi bunlar için kartlar kullanılıyor.

3- MSN Messenger

Anlık iletişimin tepe noktasıydı bir zamanlar. Zamanla yerini daha büyük rakiplere kaptırdı ve kapandı.

4- Disketler

3.5 inç’lik disket sürücü Teyp bandı kullanan disketlerin toplam hafızası ise sadece 1.4 MB (megabyte) idi. Disketlerin ardından CD’ler popülerleşmeye başladı.

5- CD'ler ve DVD'ler

Aslıdna çok geriye de gitmemize gerek yok. Yakın bir zamana kadar herkesin bilgisayarında bir CD/DVD okuyucu vardı ve buradan izleyeceğimiz filmleri, oynayacağımız oyunlar kullanabiliyorduk. Ancak zamanla dosya boyutları devasa seviyelere çıktı ve şimdilerde Blu-Ray discler piyasada. Artık çoğu bilgisayarda CD/DVD okuyucuyu bırak Blu/Ray okuyucu bile bulunmuyor.

6- Çevirmeli internet

90'lı yıllar ve 2000'lerin başında çevirmeli internet ile internete giriliyordu. Bilgisayar içinde bulunan çevirmeli model sayesinde internete giren bilgisayarlar, telefon numarası çevirerek dünyaya bağlanıyordu. Kullanıcılar, internet servis sağlayıcılarından internet paketi satın alıyor ve paketin süresine göre (örneğin 10 saatlik paket) internete girebiliyordu. Ve internet tahmin edemeyeceğiniz kadar yavaştı... Not: Çevirmeli bağlantıyla bağlanırken modemden gelen sesi özledik. Kabul ediyoruz.

7- Tüplü monitörler

Tüplü monitör LCD ekranlara nazaran çok daha fazla yer kaplayan ve ağır bir yapıda olan tüplü monitörler 80’li yıllarda kullanılmaya başlandı. Tüplü monitör Ancak LCD monitörlerin çıkmasıyla birlikte bugün için kullanım alanı bir hayli daraldı.

Hırsız koala, 3.800 dolar değerinde bitki çaldı! Hırsız koala, 3.800 dolar değerinde bitki çaldı!

8- Çevirmeli telefonlar

Acil bi durum olduysa yandınız. Telefon numarasını çevirene kadar iş işten geçmiş olacaktır. Neyse ki artık bu telefonlar da geçmişte kaldı.

9- VHS kasetler

80'lerin sonlarında, VHS kaset kasetleri ev videosu için popüler standart haline geldi. İster aile videolarını kaydetmek için kullanılsın, ister en son gişe rekorları kıran filmi izlemek için yerel video mağazası için kiralansın, plastik muhafazaya sarılmış bu küçük manyetik bant makaraları evlere neşe getirirdi. DVD'nin yükselişi, VHS'nin yavaş ama istikrarlı bir şekilde yok olmasına neden oldu ve 2008 yılına kadar DVD, hem kayıt hem de film dağıtımı için tercih edilen video teknolojisi olarak VHS'nin yerini aldı.

10- Tepegöz

Bir sınıf klasiği olan tepegöz, görüntüleri, metinleri ve çizimleri uygun bir ekrana yansıtmak için basit ama harika bir sistemdi. Sunum yapanların sunumlarını sınıfın önündeki ekrana aktarabilmeleri için kağıt yerine şeffaf asetat tabakaları kullanıldı.

Editör: Megabayt Haber