Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın her hafta yayınladığı Dezenformasyon Bülteni’nin 14-20 Kasım tarihlerini kapsayan yeni sayısı yayımlandı. 

Dezenformasyon Bülteni, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen tarihler arasında yalan olarak değerlendirilen haberleri içeriyor.

İşte 14-20 Kasım 2022 Dezenformasyon Bülteni:

Not: Tüm içerik Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan bültenden, değiştirilmeden alınmıştır.

14-20 Kasım 2022 Dezenformasyon Bülteni

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca yalan olarak değerlendirilen haberler (14-20 Kasım)

  1. “Somalili Kadın, İstiklal Caddesi Saldırısı Faili Ahlam Albashır’ın Ablası Olduğunu Söyledi” İddiası
  2. “İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısının Faili Eve Gidip Polisi Beklemiş” İddiası
  3. “İngiltere İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısından Üç Gün Önce Vatandaşlarını Uyardı” İddiası
  4. “İstiklal Caddesi’ndeki Saldırıyı Jiyan Tosun İsimli Şahıs Gerçekleştirdi” İddiası
  5. “İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısında Yaralanan Yunan Vatandaşından Tedavi İçin Para İstendi” İddiası
  6. “Bakan M. Nuri Ersoy Kendi Şirketine Bağlı Otel Arazisini Genişletmek İçin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Başvuru Yaptı” İddiası

1. Somalili Kadın, İstiklal Caddesi Saldırısı Faili Ahlam Albashır’ın Ablası Olduğunu Söyledi” İddiası

2022-11-21 16_02_50-Window

Terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı YPG’nin sosyal medyadaki propaganda araçları tarafından, Somalili olduğu iddia edilen bir kadının görüntüleri, dolaşıma sokulmuştur. Görüntüdeki kadının, Ahlam Albashır’ın ablası olduğu ve “kardeşinin İstanbul’daki saldırıyla hiçbir ilgisi olmadığını söylediği” yönündeki iddialar, tamamen gerçek dışıdır.

Görüntülerdeki kadının konuşması, “Kardeşim Somali’den Türkiye’ye gitti. İstanbul’da yaşıyor. Patlamayı kardeşim yapmadı. PKK’yı tanımıyoruz bile” şeklinde, kasıtlı olarak yanlış tercüme edilmiştir.

Söz konusu görüntüde, iddia edildiği gibi ifadeler kesinlikle yer almamaktadır. Konuşmada, Türkiye’de yaşayan Somalilere, “dikkat etmeleri gerektiği” yönünde, uyarılar yapılmaktadır.

2. “İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısının Faili Eve Gidip Polisi Beklemiş” İddiası

2022-11-21 16_03_37-Window

İstiklal Caddesi’nde meydana gelen hain bombalı saldırıyla ilgili, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarının ve kolluk gücünün titizlikte yürüttüğü operasyonlara gölge düşürmek maksadıyla yapılan, “Terörist eve gidip yakalanmayı beklemiş” paylaşımları, manipülatif paylaşımlardır.

6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı terör saldırısından hemen sonra, polis ekipleri teröristi yakalamak için geniş çaplı inceleme başlatmıştır.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, güvenlik kameralarınca kaydedilen görüntüler üzerinden şüphelinin eşkalini tespit etmiştir. Bombayı koyan şüpheli şahsın olay yerine geliş gidiş güzergahlarını gören 1200 güvenlik kamerası incelenmiştir. Teröristin İstanbul Esenler’deki bir adrese gittiği tespit edilmiş, teröristle irtibatlı olduğu belirlenen 21 adrese operasyon düzenlenmiştir.

Operasyonlarda 46 şahıs yakalanarak gözaltına alınırken, sorgulamalarında bombayı koyan şahsın Küçükçekmece ilçesinde bir adrese gittiği öğrenilmiştir. Belirlenen adrese yapılan operasyonda, bombayı bırakan Ahlam Albashır isimli terörist, yakalanarak gözaltına alınmıştır.

3. “İngiltere İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısından Üç Gün Önce Vatandaşlarını Uyardı” İddiası

2022-11-21 16_04_35-Window

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “İngiltere İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısından üç gün önce, Ankara ve İstanbul’daki vatandaşlarını ‘terör saldırılarına karşı’ uyardı” iddiası, çarpıtmadır.

Söz konusu iddiaların dayanağı olarak gösterilen metin, Birleşik Krallık’ın web sitesindeki, ‘ülke rehberi’nden alınmıştır. Bu rehberde, 226 ülke ve bölge ile ilgili koronavirüs, güvenlik, giriş gereklilikleri ve seyahat uyarıları hakkında genel bilgiler yer almaktadır.

Örneğin, ABD’ye seyahat edecek İngiliz vatandaşlarına, “seyahatlerinde her zaman uyanık olmaları” tavsiye edilirken, teröristlerin ABD’de saldırı gerçekleştirmeye çalışma olasılığının yüksek olduğu belirtilmektedir.

Yine komşu Fransa için, “Teröristlerin Fransa’da saldırılar düzenlemeye çalışma olasılığı çok yüksektir.” ifadeleri yer almaktadır. İngiltere vatandaşlarının Fransa’da, mümkün olduğunca gösterilerden kaçınmaları ve yerel yetkililerin uyarılarına uymaları tavsiye edilmektedir.

4. “İstiklal Caddesi’ndeki Saldırıyı Jiyan Tosun İsimli Şahıs Gerçekleştirdi” İddiası

2022-11-21 16_05_11-Window

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyı gerçekleştiren terörist, Jiyan Tosun isimli bir avukattır” iddiası, gerçeği yansıtmamaktadır.

Saldırıyı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli şahıs, sağ olarak ele geçirilmiştir. Sorgusunda, PKK/PYD/ YPG terör örgütü tarafından, özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini, saldırıya dair tüm sürecin yanı sıra talimat aldığı ve temas ettiği tüm isimleri itiraf etmiştir.

5. “İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısında Yaralanan Yunan Vatandaşından Tedavi İçin Para İstendi” İddiası

2022-11-21 16_05_49-Window

Yunan basınında yer alan, “İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaralanan Yunan vatandaşı Anna Depola, kaldırıldığı hastanede kötü muamele gördü ve tedavi ücreti talep edildi” iddiası, doğru değildir.

39 yaşındaki Yunan vatandaşı Anna Depola, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaralanmış, tedavi edilmek üzere kısa sürede İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştır. Depola’nın patlama anında vücuduna saplanan parça çıkartılmış ve gerekli tedavi yapılmıştır.

Tedavi için Depola’dan herhangi bir ücret talep edilmemiştir. Bu olaydaki yaralanmada olduğu gibi, adli vakalardan tedavi ücreti talep edilmemektedir.

NASA'nın uzay araştırmalarında kullandığı bu materyalle çanta yaptılar! NASA'nın uzay araştırmalarında kullandığı bu materyalle çanta yaptılar!

2022-11-21 16_06_02-Window

Doktorlar tarafından Depola için ameliyat kararı alınmış, ancak aciliyeti olmadığı için bu karar hastanın onayına bırakılmıştır. Depola ise ülkesine dönmek ve orada ameliyat olmak istediğini yetkililere bildirmiş, hastanın Yunanistan’a nakli sağlanmıştır.

Ülkesinin basınına konuşan Anna Depola, söz konusu iddiaları yalanlamıştır. Türk doktorların kendisine çok iyi baktığını söyleyerek gösterilen ilgi için yetkililere teşekkür etmiş, tedavisinin ardından İstanbul’a döneceğini belirtmiştir.

6. “Bakan M. Nuri Ersoy Kendi Şirketine Bağlı Otel Arazisini Genişletmek İçin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Başvuru Yaptı” İddiası

Bazı basın yayın organlarında habere konu olan, “Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kendi şirketine bağlı otel arazisini genişletmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yaptı” iddiası, asılsızdır.

Bahse konu yerin tahsisi 2000 yılında yapılmış, alana yapılan otel 2010’da hizmete girmiştir. Otele ek tahsis verilmesinin uygun görülmesiyle ilgili işlem, 2012 yılında onaylanmıştır.

Otelin hisse devri 2020 yılında gerçekleşmiştir. Dolayısıyla otelin hizmete açıldığı ve ek tahsis başvurusunun yapıldığı tarihte, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’la herhangi bir ilişiği bulunmamaktadır.

Bakan Ersoy, 9 Temmuz 2018 tarihinde bakanlık görevine gelmiş, göreve başlamasıyla birlikte şirketindeki bütün görev ve unvanlarını devretmiştir. Söz konusu ek tahsis başvurusu ise 2012’de onaylanmıştır. Onaya ilişkin belge aşağıdadır:

1b027782b02818aa6ac373707ed2d5abcb1c43e9

Editör: Burak Karahan