Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

Bir robot yapay zekası sizinle diyalog kurarken doğru zamanda empati kurarak gülebilir mi? Evet, şu an empati yeteneğine sahip ve sizin ile doğru zamanda gülebilecek bir yapay zeka sistemi geliştiriliyor. Mizah yeteneğine sahip ve empatik bir robot üretmeye çalışan ekip bu robota, Erica adı verdi.

Erica adlı gülen robotun arkasındaki ekip, insanlar ve yapay zeka sistemleri arasındaki doğal konuşmaları geliştirebileceğini ve iyileştirebileceğini söylüyorlar. Gülebilen ve empati yapabilen robotu geliştiren ekibin başında bulunan kişi ise Kyoto Üniversitesi’nden Dr. Koji Inoue.

Frontiers in’de yayınlanan araştırmanın yazarı ayrıca ekibin başı Dr. Koji Inoue, “Konuşma amacı taşıyan yapay zekanın önemli işlevlerinden birinin empati olduğunu düşünüyoruz” dedi. “Bu yüzden bir robotun karşısındaki konuşmacı ile empati kurmasının bir yolunun onların kahkahalarını paylaşmak olduğuna karar verdi.”

Dr. Koji Inoue ve meslektaşları, yapay zeka sistemlerine konuşma sırasında empati kurarak karşı tarafın kahkahasına cevap vermek ve kahkaha sanatını öğretmek için bu araştırmayı sürdürüyorlar. Yapay zekaya gülme sanatını öğretmek için erkek üniversite öğrencileri ve başlangıçta dört kadın amatör oyuncu kullanıldı, robot ile araştırmaya katılan kişiler arasında 80’den fazla hızlı flört diyalogları kullanıldı ve çıkan sonuçlar veri halinde toplandı.

2022-09-16 16_59_21-Window

Seçilen diyalog verilerine kahkahalar, kibarca gülmeler ve neşeli gülmeler için veriler eklendi. Bu verileri daha sonra yapay zeka makine öğrenimi sistemini eğitmek için kullanıldı. Makine öğrenme sistemi sayesinde, yapay zeka doğru zamanda gülmek ve gülme türünü doğru seçmeyi öğrendi.

Yapay zekanın algoritması, ses dosyalarına dayanarak kahkahaların ve gülmelerin temel özelliklerini ve bunları uygun durumlarda yansıtmak amacı ile öğrendi. Dr. Koji Inoue, oldukça karmaşık olan bu proje ile ilgili şunları söyledi.

“Bu çalışmadaki en büyük zorluk, paylaşılan kahkahaların gerçek durumlarını belirlemekti, bu durum kolay değil çünkü bir kahkaha çoğu zaman paylaşılmaz. Kahkahaları dikkatlice sınıflandırmamız gerekiyordu ve sadece hangi kahkahanın yanıtlanabileceğiniz varsaymamız gerekiyordu.”

Bu zorlu çalışma ile ilgili bir yorum Oxford Üniversitesi Oxford İnternet Enstitüsü Profesörü Sandra Wachter’den geldi. Çalışma ile ilgili şu cümleleri söyledi.

“Aklımda tutacağım şeylerden biri, bir robotun veya algoritmanın sizi asla anlamayacağıdır. Seni tanımıyor, seni anlamıyor ve kahkahanın anlamını anlamıyor. Duyarlı değiller ama neler olup bittiğini anladıklarına sizi inandırmakta çok başarılı olabilirler.”

Yapay zekanın gerçekten empati kurabileceğini düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi bizimle yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Editör: Engin Çepnioğlu