Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı
Pulsar, çok yüksek hızda kendi etrafında dönen ve kutuplarından uzaya doğru parçacıklar saçan nötron yıldızlarına verilen isimdir. Uzayda birçok pulsar bulunuyor ve bu pulsarlar arasında en genç olanı Yengeç Pulsarı olarak biliniyor. 1054 yılındaki süpernova patlamasından sonra Yengeç Pulsarı, Yengeç Nebulası’nın merkezinde bulunuyor. Kendi etrafında 30 saniyeden fazla dönen pulsar, bu dönüş sırasında da  kutuplarından X ışınları saçıyor. Bu ışınlar, Dünya’dan radyo darbeleri (radio pulses) olarak gözlemlenebiliyor. Bu radyo darbeleri kimi zaman az miktarda ışık saçsa da kimi zaman da dev radyo darbeleri olabiliyor. İşte yeni gerçekleştirilen bir araştırma, bu dev radyo darbelerinden yayılan enerjinin, şu ana kadar bilenenden yüzlerde hatta belki de binlerce kat daha fazla olabileceğini ortaya koydu.

Yengeç Pulsarı, bu dev darbelere sebep oluyor

Science Dergisi’nin yayınladığı bir makaleye göre Yengeç Pulsarı, bu dev radyo darbelerine sebep olan pulsarlardan biri olarak gözlemleniyor. Araştırmanın yazarlarından biri olan Teruaki Enoto konuyla ilgili; "Listelenen 2.800'den fazla pulsar arasından Yengeç Pulsarı, ara sıra meydana gelen ve normal darbelerden yüzlerce hatta binlerce kat daha parlak olabilen dev radyo darbeleri yayan birkaç taneden biridir" ifadelerini kullandı. Şimdilik bu dev darbelerini sebebi bilinmiyor. Araştırma ekibi konuyla ilgili çalışmalarına devam ederken bunun sonuçlarını da tartışmaya başladılar. Siz yaşanan bu gelişmeyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Megabayt ekibiyle paylaşmayı unutmayın.
Editör: Megabayt Haber