Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı... Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı...
Venüs’te fosfin gazı bulunduğu iddiaları sebebiyle çalışmalarını arttıran California State Polytechnic Üniversitesi'nden Rakesh Mogul, NASA'nın 1978 yılındaki Pioneer Venus görevini incelemeye başladı. Bilim insanı Mogul, gezegen atmosferinde fosfinin yanı sıra hidrojen sülfür, nitröz asit, nitrik asit gibi gazların da bulunduğunu ve bu gelişmelerin canlı yaşamı işaret ettiğini belirtti. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), Mars’a gönderdiği Perseverance aracı canlı yaşamına dair araştırma yapıyor. Bu araştırma üzerine bir de Venüs’te yaşanan gelişmeler bilim dünyasında heyecan yarattı. Venüs’te, yüzey sıcaklıkları 400 dereceyi buluyor. Buna rağmen gezegenin bulutlarında fosfin gazının bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu bulguları inceleyen uzmanlar; renksiz, yanıcı ve zehirli bir gaz olan fosfinin Venüs’ün sıcak atmosferinde normalde yok olması gerektiğini ancak bunu engelleyen bir durum olabileceği ihitmali üzerinde duruyorlar.

“Venüs’te fosfin gazı olması büyük bir şok”

Cardiff Üniversitesi’nde astoronomi alanında görevli olan Prof. Dr. Jane Greaves konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Greaves fosfin gazının varlığına dair, Venüs’ün bulutları içinde yaşayan bir uzaylı mikroorganizma kolonisinin varlığının olabileceğini belirtti. Dünya atmosferinde bulunan fosfinin bataklıklardaki bakteriler tarafından ortaya çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Greaves, yaptığı açıklamada; “Bulutların organizmalarla dolu olması gibi ekstrem senaryoları kolayca dışarıda bırakabilirdik ancak Venüs atmosferinde fosfin olması büyük bir şoktu” ifadelerini kullandı.

İki ihtimal üzerinde duruluyor

California State Polytechnic Üniversitesi’nden Rakesh Mogul, NASA’nın 1978 yılındaki Pioneer Venus göreviyle ilgili verileri analiz eden bir makeleyi kaleme aldı. Canlı organizmalarla ilişkilendirilebilecek farklı gazların da Venüs atmosferinde olduğunu belirten Mogul konula ilgili; “Pioneer Venus görevindeki arşiv verilerini yeniden inceledik. Elde ettiğimiz sonuçlar, fosfinin yanı sıra hidrojen sülfür, nitröz asit, nitrik asit, hidrosiyanik asit ve amonyak gibi gazların da atmosferde olduğunu gösteriyor. Organik gazların atmosferde bulunması, canlı organizmaların varlığını ya da daha önce görmediğimiz kimyasal süreçlerin olduğunu gösteriyor” açıklamasını yaptı. Sizce Venüs'te yaşam olabilir mi? Düşüncelerinizi Megabayt ekibiyle paylaşmayı unutmayın.
Editör: Megabayt Haber