Bilim insanları, Japonya'dan Yeni Zelanda'ya kadar uzanan bir tektonik yırtık keşfetti! Bilim insanları, Japonya'dan Yeni Zelanda'ya kadar uzanan bir tektonik yırtık keşfetti!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBE a) Grizu-263 uzay kiti, Türkiye'nin en genç mobil uydusu tasarlandı ve SpaceX Falcon roketinin fırlatılması Mart ayına ertelendi. Bu cep uydusu bir yıl uzayda hizmet verecek ve 4 yıl 8 ay 525 kilometrelik alçak bir dünya yörüngesinde kaldıktan sonra atmosfere yanacak ve yok olacak.

Profesör ve Doktora, çeşitli mühendislik bölümlerinden öğrencilerden oluşan Bülent Ekmekçi tasarladı ve Türkiye'nin ilk uydusu ve en küçük cebi (pocketqub A) olan 40 kişilik Grizu-263 uzay ekibi ile görüştü. 1992 yılında Zonguldak Kozlu'da meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 263 madenciyi anmak için, Haziran ayında ABD'den fırlatılan "Grizu 263" adlı ekip İskoçya'daki şirkete 5 cm cep uydusu gönderdi. 14 Ocak'ta yapılması planlanan fırlatma, Cep Uydu Roketi ile fırlatılan başka bir uydu için lisanslama süreci henüz tamamlanmadığından gerçekleştirilemedi. Proje danışmanı Prof.Dr.Bülent Ekmekçi, cep uydusunun Mart ayı sonundan önce SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılmasını umduklarını söyledi. Profesör, uyduyu uzaya fırlatmayı heyecanla beklediklerini açıkladı. Dr. Ekmekçi, “Artık belli bir tarihi dört gözle bekliyoruz. Bir an önce tüm ülkeyi yeniden canlandırabileceğimizi umuyoruz. Bu uydu aslında büyük bir uydunun tüm alt sistemlerini içeriyor. Bunu bir platform olarak düşünebilirsiniz. Pasif kontrol sistemine ve kendi bilgisayarına sahiptir. Veri aktarımı için gerekli altyapı mevcuttur. Elbette bu çalışmada çeşitli pasif kontrol sistemlerinin etkinliğini değerlendirmek için hazırlanan bilimsel araştırmalara ek olarak amatör radyo oyuncuları tarafından kullanılmak üzere uydularımız üzerinden zemine sinyal gönderebilen bazı modüller de sağlamaktayız. Aslında bu genel amaçlı uyduların amacı, bu alt sistemleri içermeleri ve tamamen öğrencilerimiz tarafından tasarlanmış ve hazırlanmış olmasıdır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, farklı yüklere sahip farklı uydular gönderme fırsatımız olacak. Benim için bu en önemli faktör" dedi.

Aktif görev yapacak

Grizu-263 uzay ekibinin kaptanı Çağla Aytaç Dursun, 2016 yılında 8 kişi ile başladıklarını ve şu anda 38 öğrencinin katılmaya devam ettiğini söyledi. Öğrencilerin Türkiye'de eğitim gördüklerini ve savunma ve uzay sanayisine katkı sağladıklarını anlatmak bir yana, "Şirket hedef alın" dedi. Aynı zamanda şunları ekledi "NASA sponsorluğunda ekibimiz Amerika'da düzenlenen 2016 simülasyon uydu yarışmasından kendi faaliyetlerine başladı. Şu anda 4 farklı projeyi yönetiyoruz. En önemlisi Türkiye'nin ilk mobil uydusu Grizu 263 diyoruz. Bu ürünün tasarım ve üretim aşamasını yerel olarak geliştirdik. Uyduları uzaya göndermemize izin veren bazı testler var. Tüm test aşamalarını başarıyla geçtikten sonra uyduyu Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderdik. Şu anda serbest bırakılmayı bekliyoruz. Bundan sonra, Türk havacılık ve savunma sanayisini etkili bir şekilde inceleyebilirsiniz. Şu anda bunu inceliyoruz. 4 yıldır bizimle çalışan arkadaşlarımızı bünyemize katarak ülkemizin uzay alanında çalışmayı umuyoruz. Durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Belirsiz olmasına rağmen, uydumuz Mart ayında uzaya gönderilecek. 525 kilometre alçak dünya yörüngesine düştükten sonra orada hizmet vermeye başlayacak. Yaklaşık 1 yıl aktif olmayı planlıyoruz. Uydumuz 4 yıl 8 ay uzayda kalacak. Daha sonra zamanla dünyaya ulaşacak ve atmosferde yanacak ve yok olacak."

GRIZU 263 ekibi yeni başarılar hedefliyor!

NASA'nın 2018 yılında düzenlediği "Analog Uydu Yarışması"nda Grizu-263 ekibi 700 metre yüksekliğindeki uydusunu başarıyla fırlatarak Manchester Üniversitesi'nden sonra ikinci uydu oldu ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ne sadece ikinciliği kazandı. 16 Haziran 2019 tarihinde aynı maçta oynandı. 5cm cep uydusu, 5x5x5 boyutu ve 237 gram ağırlığıyla yeni başarılara imza atmayı umuyor. Hollanda, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Türkiye'de planlanan mobil uyduların fırlatılmasıyla birlikte, Macaristan'daki ekibi temsil edecek SpaceX Falcon 9 roketi uzaya girecek. Cep uydularını kullanmak, düşük dünya yörüngesinde (LEO) çalışan uyduları dinleyebilecek. Yörüngeye girdikten sonra, üniversitede kurulu olan sisteme bir sinyal gönderecektir.
Editör: Megabayt Haber