Jüpiter, Satürn'ü geçti: 12 yeni uydusu daha bulundu Jüpiter, Satürn'ü geçti: 12 yeni uydusu daha bulundu
Hollanda merkezli bir şirket, kapalı alanlardaki mikropların %98'ini yok edebilen bir ultraviyole ışık geliştirdiklerini duyurdu. COVID-19'un hayatımızın bir parçası olduğundan beri artık insanlar temizlik alışkanlıklarına daha çok dikkat etmeye başladı. Bu nedenle de hem inovasyon şirketleri hem de bilim insanları gelecekteki potansiyel bir pandemi için ve günümüzdeki sağlık koşullarının korunması için çalışmalarını sürdürüyor. Hollanda merkezli bir inovasyon şirketi ise yeni geliştirdiği bir ultraviyole ışığı sayesinde, bulunduğu noktadaki mikropların %98'ini yok edebildiklerini açıkladı. Şirket, bu icadı ‘bir daha asla pandemi yaşanmaması için’ ürettiğini söyledi.

Işık sayesinde "mikropsuz alan" sağlanacak

Hollandalı firma Studio Roosgaarde, Urban Sun ismini verdiği ultraviyole ışığını geliştirdi. Bu ultraviyole ışığı, bulunduğu noktadaki mikropların %98'ini yok ediyor. Klasik bir lamba gibi kullanılabilen ışık, olduğu bölgede 5 dakika çalışıyor ve bölgedeki mikropları yok edebiliyor. Far-UVC teknolojisinden yararlanan bu ışık, iç mekanlarda kullanılmak için tasarlandı. Kapalı alanlardaki buluşmalar daha güvenli hale getirilmiş olacak. Roosegaarde araştırmacıları, yaptıkları açıklamada şu anda bu ışığın dış mekanlarda da kullanılabilecek bir versiyonu üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Far-UVC teknolojisi nedir?

Aslında sıradan ultraviyole (UVC) ışıklar da mikropları yok etmekte oldukça etkili. Ancak bu ışık aynı zamanda insan cildine de zarar verebiliyor. Far-UVC ise insan cildine hiçbir etki etmezken mikroplara çok daha fazla etki ediyor. İşte tam bu nedenden ötürü Hollandalı şirket, Far-UVC üzerine yıllardır çalışmalar yapıyordu. Laboratuvar testlerinden başarılı bir şekilde geçen ışık, 2022 yılının başından beri defalarca kez kapalı alanlarda test edildi. 5 dakikada mikropların %98’ini yok eden ışığın kapalı alan testleri ise bilim adamlarını fazlasıyla mutlu etti. Bilim insanları, eğer ileride farklı bir pandemi ile karşı karşıya kalırsak bu ışığın kullanımının önemli bir fark yaratabileceğini belirtti. Bilim insanları, ilaçlara karşı zamanla bağışıklık gösteren mikropların hiçbir şekilde bu ultraviyole ışığa karşı bağışlılık geliştiremeyeceğini de açıkladı.
Editör: Megabayt Haber