Binlerce insanın cilt kanserini tespit edebilecek akıllı telefon kamera teknolojisi! Binlerce insanın cilt kanserini tespit edebilecek akıllı telefon kamera teknolojisi!
Çekirgeleri hiç beklenmedik bir alanda kullanan bilim insanları, yarı makine haline getirdikleri böcekleri kanseri saptamakta kullanmayı başardı.

Bilim insanları cyborg çekirgeler üretti

Pandemi döneminin başlarında, insanların COVID-19 enfeksiyonlarını tespit için köpekleri eğitmeyi başran bilim insanları, bu sefer de çekirgeleri kullanarak kanserli hücreleri saptamayı çalıştı. COVİD-19 hastalığını tespit etmeye nazaran daha ucuz ve etik denebilecek bu deneyde bilim insanları, çekirgeler yardımıyla kanserli hücreleri saptamayı başardı. Hasta kişileri tespit etmek için hayvanları kullanma fikri, Michigan Eyalet Üniversitesi'nde görevli bir araştırma ekibinden geldi. Ayrıca bioRXiv dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir çalışmada, çekirge yardımıyla bir kanser tarama sistemini detaylıca açıkladılar. MIT Technology Review haberinde paylaşılan açıklamalara göre, Profesör Debajit Saha ve meslektaşları tarafından çekirgelerin beyin loblarına cerrahi olarak implante edilen elektrotlar, böceklerin beyinleri tam anlamıyla hackledi. Çekirgelere yerleştirilen bu elektrotlar, kokuları algılamak için kullandıkları her bir böceğin anteninden gelen sinyalleri yakalamak amaçlı yerleştirildi. Bunların yanı sıra araştırmacı ekip, sağlıklı hücre gruplarına ek olarak üç farklı türde kanserli insan ağız hücresi üretti ve bu dokulardan yayılan gazları yakalamak için bir cihaz oluşturdular. Araştırmanın ileri aşamalarında ise, ürettikleri cihaz ile böceklere hücrelere yaklaştırarak kanserli hücreleri saptamakta kullandılar. Çekirgelerin beyinlerinin her doku tipine farklı tepki verdiğini ve sadece kokuları saptayarak hasta hücreleri doğru bir şekilde tanımlayabildiklerini buldular.

Böcekler bitkisel hayatta

Herhangi bir klinikte kanser taramaları için böcek kullandığını görüp göremeyeceğinizi söylemek için henüz biraz erken. Bahsi geçen bu çalışma henüz yetkili hakemler tarafından gözden geçirilmedi. İnsanlar çekirgelerin tedavilerinde kullanılmalarına şüpheyle karşılayabilir. MIT Technology Review'a konuşan araştırma ekibinden bir bilim insanı, "Böcek, vücut işlevi açısından tamamen öldü. Sadece beynini canlı tutuyoruz." dedi. Saha ve ekibi proje üzerinde çalışmaya devam etmeyi planlıyor. Mevcut sistemlerin çalışması için 6 ila 10 arasında çekirge beyni gerekiyor. Araştırmanın ileri gelen aşamalarında ekip, takılacak olan elektrotların ekibinin daha fazla nöron kaydetmesine izin vereceğini ve böylece tek bir çekirge beyninin herhangi bir tarama işlemi için yeterli hale getireceğini belirtiyor. Ayrıca beyni ve anteni tutan cihazı taşınabilir hale getirmek isten araştırmacılar, ürettikleri bu sistemi laboratuvar dışında kullanmak istiyorlar. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber