Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu! Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu!
Birleşik Krallık'taki vatandaşlar 28 Şubat 21: 54 saat sularında çok parlak bir ateş topuna şahitlik ettiler. Fransa ve Avustralya'daki meslektaşlarıyla birlikte çalışan meteor gözlemcileri, ateş topunun yörüngesini belirlediler ve İngiltere'deki Cheltenham'ın hemen kuzeyinde göktaşı parçalarının nerede bulunabileceğini saptadılar. Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde göktaşı uzmanı olan Ashley King, yaptıkları hesaplamalara dayanarak, gökten düşmüş olduğu görülen alışılmadık siyah kayalar hakkında bilgi almak için yerel TV ve radyo istasyonlarına başvurdu. Aldığı fotoğraflar arasında dikkatini çeken biri vardı: Küçük Winchcombe köyündeki bir araba yolunda küçük bir toz ve çakıl yığını. King, Açık Üniversite araştırmacısı Richard Greenwood'dan örneği kontrol etmesini istedi. Greenwood, bunun yalnızca bir göktaşı olmadığını, aynı zamanda çok nadir görülen bir tür olduğunu görünce şaşkına döndü.
Çalışmalarının sonucunda yaklaşık 500 gr ağırlığındaki birkaç taş, ayrıca çok miktarda toz elde edildi. Örnekler şimdi Doğa Tarihi Müzesi'nde.
 

Değerli meteoritler

Meteorlar iki ana gruba ayrılır: ilkel ve işlenmiş. İlkel olanlar, Güneş Sistemini doğuran güneş bulutsusundan gelir ve bu orijinal malzemenin bileşimini korur. Aksine, işlenen numuneler ısı ile değiştirilmiştir. Daha büyük cisim parçalarıdırlar ve gezegensel yüzeyler ve iç mekanlar hakkında bilgi içerirler. Winchcombe'un üzerine düşen taşlar eski ilkel gruplarından ve sadece bununla kalmıyor. Karbonlu kondritler olarak bilinen bir alt kategoriye aitler. Kondritler Güneş Sistemi'nin ilk aşamalarının kayıtlarını taşıyan tüm meteorların en el değmemiş olanlarıdır. Ayrıca organik bileşikler bakımından zengindirler ve Güneş'ten daha yaşlı ve ölmüş yıldızların küçük toz türlerini de içerirler.  

Sonraki adımlar

Meteorlar radyoaktif değildirler, ancak kararsız ve parçalanan elementler içerirler. Ve çok çabuk bozulan elementlerin miktarını ölçebilirsek, o zaman değerli bilgiler elde edebiliriz. Ayrıca göktaşı içindeki organik bileşiklere de iyice bakmalıyız. Meteorlardaki bu malzemeler hakkında ne kadar çok şey anlayabilirsek, Dünya'da yaşama yol açan kimyayı o kadar fazla bir araya getirebiliriz. Bu, kimyanın Güneş Sisteminde ve hatta evrende ne kadar yaygın olabileceği (veya olmuş olduğu) hakkında bir fikir sağlayabilir.
Editör: Megabayt Haber