Ara
Megabayt Teknoloji Bilim ABD, X-37B’nin Çektiği Dünya Fotoğrafını Yayınladı! Dünya Neden Sarı Gözüküyor?

ABD, X-37B’nin Çektiği Dünya Fotoğrafını Yayınladı! Dünya Neden Sarı Gözüküyor?

Gizli görevlerle adından söz ettiren X-37B uzay uçağının yörüngede neler yaptığına dair görüntüler pek sık paylaşılmıyor. Ancak bu hafta ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B’nin geçen yıl çektiği bir fotoğrafı yayınladı. Görüntüde, kara boşluk içinde Dünya’nın bir kısmı ve uzay aracının kendisi görünüyor. 2023’ün sonunda fırlatılan X-37B’nin mevcut misyonuna dair pek fazla bilgi paylaşılmasa da, önceki uçuşu 908 gün süren bir rekorla tamamlanmıştı.

Fotoğraf, uzay aracının detaylarını ortaya koymasa da, onun yörüngedeki nadir görüntülerinden biri olarak dikkat çekiyor. Uzay Kuvvetleri, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “X-37B’nin yörüngedeki sağlık ve güvenliğini izlemek için kullanılan bir kamera, 2024 yılında HEO'da deneyler gerçekleştirirken Dünya’nın bir görüntüsünü yakaladı.” ifadelerine yer verdi.

Fotoğrafta, X-37B’nin bir bölümü üst kısımda görülürken, arka planda Dünya’nın mavi yüzeyi karanlık uzay boşluğunun içinde beliriyor.

Şu ana kadar paylaşılan bilgiler arasında, mevcut görevin X-37B için bir ilki temsil ettiği biliniyor. Boeing tarafından geliştirilen uzay uçağı, ilk kez “aerobraking” adı verilen bir manevra denedi. Bu teknik, Dünya atmosferinin sürtünme etkisini kullanarak yakıt tasarruflu bir şekilde yörünge değişikliği yapmaya olanak tanıyor. Uzay Kuvvetleri, Ekim ayında sürecin başlatıldığını duyurmuştu ve gelen son bilgilere göre manevra başarıyla tamamlandı. “X-37B, benzersiz bir dizi aerobraking manevrası gerçekleştirerek minimum yakıtla güvenli bir şekilde yörüngesini değiştirdi.” şeklinde bir açıklama yapıldı.

Görevin ne kadar süreceği ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

Dünya, X-37B'nin çektiği fotoğrafta Dünya neden sarı gözüküyor?

  • Kamera Filtresi veya Renk Düzeltmesi – Uzay araçlarında kullanılan kameralar, farklı dalga boylarını yakalayabilen özel filtrelere sahip olabilir. Görüntü işlenirken renk dengesi değişmiş olabilir.

  • Atmosferik Etkiler – Eğer fotoğraf, Dünya’nın atmosferinin daha kalın olduğu bir açıdan çekildiyse, ışık saçılması nedeniyle mavi yerine daha sarımsı tonlar görülebilir.

  • Güneş Işığının Açısı – Gün batımı veya doğumu sırasında çekilen uzay fotoğraflarında Dünya'nın atmosferi daha çok turuncu veya sarı tonlarında görünür.

  • Kamera Sensörünün Özellikleri – Kullanılan kameranın renk algılama teknolojisi, belirli dalga boylarını diğerlerinden daha fazla öne çıkarıyor olabilir.

  • Yansıma veya Lens Parlaması – Uzay aracının yüzeyinden gelen yansımalar ya da doğrudan güneş ışığı, fotoğrafın genel renk tonunu değiştirebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *