Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu! Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu!

Dünya koronavirüs salgınından endişe duysa da hayvanlar aleminde yayılan öldürücü mantar, bilim adamlarını endişelendiriyor. Ölümcül kitrid mantarı 50 yıl içinde 90 türü dünya çapında ortadan kaldırarak, 500'den fazla türü de tehdit ediyor. Sadece hayvanları etkileyen öldürücü mantarlarla mücadelede, Kosta Rika'nın tropikal yağmur ormanları umut verdi.

50 yılda 90 tür hayvanı yok eden mantar ayrıca 501 hayvan türüne büyük zarar verdi. Avustralyalı bilim adamları "öldürücü mantar" ile savaşmak için çok çalışıyorlar. Ayrıca bu öldürücü mantarın varlığı 30 yıl öncesine kadar bilinmiyordu. Semender ve kurbağa türlerini yok eden kitrid mantarı, ekolojik tarihte bilinen en ölümcül patojen olarak kabul ediliyor. Araştırma ekibi kitrid mantarını şu şekilde açıkladı: Kitrid mantarları genellikle toprakta ve suda yaşar, ölü organik maddeleri parçalayarak hayatta kalır. Bu mantar amfibi türlerinin derisine saldırarak tuz ve su içeriğini düzenlemelerini engeller, hayvanın kalbi sonunda durur.   İnsanlar ilk olarak 1993 yılında keşfedilen öldürücü mantarla savaşmayı ummuştu, ancak kurbağa türleri üzerindeki etkisi 2019'da yapılan bir çalışmada ortaya çıktı. Kosta Rika kurbağalarının mantarlara karşı sınırlı bağışıklığa sahip olduğu düşünülüyor. Bilim adamları çalışmanın amacını şu ifade ile açıkladı: Kurbağalarda mantar enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabilecek bir tür bakteri olduğuna inanıyoruz. Amacımız bu bakterileri laboratuvar ortamında incelemek.   Bakteriler, sürüngenleri ve kurbağaları enfeksiyondan korumak için bir aşı geliştirmeyi planlıyor. Katil mantar kontrol edilemezse, araştırmacılar yüzlerce türün yok olabileceği konusunda uyardı.
Editör: Megabayt Haber