Meksika'da bir belediye başkanı timsah ile evlendi! Meksika'da bir belediye başkanı timsah ile evlendi!
Bilim insanları, Demir Çağı döneminden kalma, Tollund Adamı olarak bilinen doğal olarak mumyalanmış bir insan bedeninin midesindeki artıkları inceledi. İnceleme, 2400 yıl öncesindeki yaşamı anlamak için yeterli sonuçlar doğurdu.

Tollund Adamı

1950 yılında bulunan Tollund Adamı, o dönemde incelenmiş ve muhtemelen bir kurban ritüeli gereği boğularak öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Mumyalanmış beden bulunduğunda henüz midesindeki bütün yiyecekler sindirilmemişti. Danimarka'nın Jutland yarımadasında bulunan Tollund Adamı, ilk keşfedildiğinde midesindeki kalıntılar incelenmişti. Beklenenden daha iyi beslendiği ortaya çıkan adamın midesinden çok sayıda bitkiye ait kalıntılar çıkmıştı. 70 yıl aradan sonra yapılan yeni inceleme ile bu şahıs, son yemeğini idamından 12-24 saat önce yemiş. Yemeği her ne kadar besleyici ve zengin olsa da adamın birkaç parazitle başı beladaymış. 1950'deki incelemelerde bulunan bitki kalıntıları sadece adamın nasıl beslendiğini gösteriyordu. Günümüzdeki teknolojiler ise kişinin nasıl göründüğü, yedikleri yemeklerin nasıl hazırlandığı, hangi hastalıklara açık olduğu gibi bilgiler veriyor.

Son yemeğinin ne olduğu öğrenildi

Araştırmacılar, bir yıl boyunca Tollund Adamı'nın kalın bağırsağından alınan makrofosilleri, polenleri, polen olmayan bitkisel yapıları, proteinleri ve yağları inceledi. Buna göre 2400 yıl önce idam edilen adamın son yemeği bol bitki içeren bir yulaf lapası ve bir balık yemeğinden oluşuyormuş. Bilim insanları o dönemin tarımsal alışkanlık tiplerini öğrenmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Tollun Adamı 2400 yıl öncesine ait başka hangi özellikleri öğrenmemize yardımcı olacak göreceğiz.  
Editör: Megabayt Haber