Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!
Bilim insanları, 2020'yi okyanusların şimdiye kadar geçirdiği 'en sessiz' yıllardan biri olarak tanımladı. Tabii bunda COVID-19 salgının etkisi büyük. Covid-19 her ne kadar insan sağlığını olumsuz yönde etkilese de, sokağa çıkma kısıtlamaları, çalışması durdurulan fabrikalar ve bunun gibi birçok nedenle doğal yaşam da biraz nefes almış gibi gözüküyor. Daha önce hava kirliliğinin azaldığı bölgeler ile ilgili gelişmeler almıştık. Bu kez ise okyanuslarla ilgili bir açıklama yapıldı. Bilim insanları 2020’yi “sessiz okyanus yılı” ilan ettiler. Rockefeller Üniversitesi İnsan Çevresi Programı direktörü Jesse Ausubel, “Heyecan verici sonuçlara hazırlıklı olun. Okyanusların önümüzdeki on yıllar boyunca Nisan 2020’deki kadar sessiz olması pek olası değil” dedi. İnsan kaynaklı gürültünün yumuşaması en çok kıyı bölgelerde ve nakliye yollarında belirgin bir şekilde gözlemlendi. New Hampshire Üniversitesi Akustik Araştırma ve Eğitim Merkezi direktörü Jennifer Miksis-Olds, yaşanan bu durumu; “doğal bir deney için koşullar adeta yaratıldı” olarak tanımlıyor. Miksis-Olds, Sanayi Devrimi’nden bu yana insan gürültüsünün ortamdaki rüzgar, dalga ve buz seslerini maskelediğini ve deniz yaşamının anlaşabilmek için seslerini yükseltmek zorunda kaldığını anlattı. Hatta bu durumu gürültülü bir lokantada konuşmak için birbirilerine seslerini yükseltmek zorunda kalan müşteriler olarak betimledi.

Hedefleri daha büyük

Jesse Ausubel, 2015 yılında başlattıkları bu araştırmanın amaçları arasında; gemi operatörlerini, petrol ve gaz tesisleri ve jetski kullanıcılarının deniz ekosistemleri için desibellerini azaltmaya ikna etmek olduğunu belirtti. Ausubel ve ekibi, önümüzdeki yıllarda küresel bir okyanus sesi haritası oluşturmayı umuyorlar. Ausubel, ses düzeni ağındaki son gelişmeleri, 1979’da ekvatorun etrafındaki bir uydu halkasının tamamlanmasıyla karşılaştırdı. “Şu anda okyanus ses manzaralarını hemen hemen aynı şekilde gözlemleyebileceğimiz bir çağın başlangıcındayız” diyerek araştırmanın önemini vurguladı.    
Editör: Megabayt Haber