Geophysical Research Letters dergisinde Ay'ın yeni yeni görüntüleri üzerine "Artemis Keşif Bölgesindeki Gölgeli Bölgelerin Kriyogomorfik Karakterizasyonu" başlıklı bir araştırma yayınlandı. 

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ten (ETH Zurich) araştırmacılar, Ay’ın sürekli olarak gölgede kalan kısımlarını görmelerine yardımcı olmak için yapay zekadan (AI) faydalandılar. Çalışma, hiçbir zaman güneş ışığı almayan ve her zaman gölgede kalan çok sayıda çarpışma sonucu oluşan krateri içeren güney kutup bölgesini kapsıyor. Bu kraterin içinde sıcaklık yaklaşık -170 santigrat derece ile -240 santigrat derece arasında seyrediyor ve mutlak sıfıra yaklaşıyor.

where-to-land-on-the-m

Soğuyan hava, su buharı donup kraterin içinde sıkışık kaldığı için kraterlerde buz bulunabileceği anlamına geliyor. Diğer uçucu maddeler de krater boyunca katı haldeler ve buz oluşturarak astronotlara potansiyel bir su kaynağı, hatta roket yakıtı olarak kullanabilecekleri kimyasallar veya radyasyon kalkanı gibi uygulamalar için kaynak sağlayabilir.

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter'ının yardımıyla, araştırmacılar kraterlerin içini incelemeyi başardılar. Yörünge aracının kamerası, Ay’da bulunan yakındaki dağlardan ve krater duvarlarından gölgeli bölgelere sıçrayan bazı fotonları yakalamayı başardı. Bu fotonlar analiz edilmek için yapay zekadan faydalanıldı. Ay'da su buzunun varlığının diğer enstrümanlar tarafından doğrulanmasına rağmen, uydu tarafından kraterlerde hiçbiri görülemedi.

where-to-land-on-the-m-1

Çalışmanın başyazarı Valentin Bickel, "Gölgeli alanlarda herhangi bir buzun ay toprağı ile karıştırılması veya yüzeyin altında kalması gerektiğini ima eden saf yüzey buzu olduğuna dair bir kanıt yok" dedi. 

Çalışmanın detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Foton nedir?

Foton, fizik biliminde elektromanyetik alanın kuantumu, ışığın temel "birimi" ve tüm elektromanyetik ışınların kalıbı olan ve kuantum alan teorisine göre hareket eden parçacıktır. Foton ayrıca elektromanyetik kuvvet'in kuvvet taşıyıcısıdır. Bu kuvvetin etkileri hem mikroskobik ölçülerde, hem de makroskobik ölçülerde çok rahat bir şekilde gözlemlenebilir. Çünkü foton herhangi bir durağan kütleye sahip değildir ve bu durum uzak mesafelerde etkileşimlere izin vermektedir. Diğer bütün temel parçacıklar gibi foton da kuantum mekaniği ile yönetilir ve dalga parçacık ikiliği gösterir. Bu durum fotonun hem dalga hem de parçacık özelliği gösterdiğini gösterir. Örnek olarak herhangi bir foton bir mercek tarafından kırılıma uğrayabilir veya dalga girişimi özelliği gösterebilirken ayrıca sayısal kütlesi ölçüldüğünde parçacık gibi davranabilir.

Fotonun modern kuramı Albert Einstein tarafından açıklanmıştır. Einstein'ın buna ihtiyaç duyma nedeni yaptığı gözlemlerin klasik ışığın dalga modeli ile tam olarak açıklanamamasıdır.