Rusya'nın yeni 'McDonald's'ı küflü hamburgerler sattı! Rusya'nın yeni 'McDonald's'ı küflü hamburgerler sattı!
Atom gücüyle çalışan otomobiller ve trenlerden, 'elektronik göz'ü olan market kasasına kadar... 1955'te ABD Ticaret Odası, Amerikan endüstrisinin geleceğin teknolojileri için insanlara neler sunacağını göstermek için "İnsanlar, Ürünler ve İlerleme: 1975" başlıklı bir slayt gösterisi filmi hazırlamıştı. Peki geleceğin teknolojisini nasıl hayal etmiştiler? Şık modern trenler, markette kolay elektronik ödemeler ve hatta nükleer enerjili otomobiller. Gelin birlikte bakalım.

Süpermarketin Elektronik Gözü

Bu slaytta, 'Bir kadın 1975 yılında yiyecek alışverişine gittiğinde hesap ödemek için uzun süre beklemeyecek' deniyordu. Burada resmedilen gelişme, elektronik bir göz altından geçerken tüm öğeleri fiyatlandıracak otomatik bir bilgisayardı. Şu an baktığınız büyük ihtimalle 'Barkodlar nerede?' diye soruyorsunuz. Barkod 1940'ların sonlarında icat edilmiş olsa da, 1970'lere kadar ABD süpermarketlerine girmediler. Bu “elektronik göz” yiyecekleri nasıl tarıyor?

1975 Streamliner Treni

1975'teki modern tren , Amerikan Demiryolları Birliği'nin yardımıyla üretilen 1955'ten bu resimde hayal edilen biçimde oldukça iyi bir görünüm sağladı . Trenler, "günümüzün arabalarından daha hafif ağırlık ve daha düşük ağırlık merkezi ve ayrıca çok daha yüksek hızlarda virajları geçme yeteneği ile karakterize edildi." deniyordu. Streamliner ne demek diye sorarsanız: Streamline, aerodinamik olarak daha az hava direnci sağlayacak yönde yapılan tasarım şeklidir. 1930'larda ortaya çıkan bu akım, su damlasından yola çıkmış, önce uçaklarda ve denizaltılarda kullanılmış ve bunu otomobiller ile trenler izlemiştir.

1975 Atom Arabası

Bu slaytta, "Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü tarafından devam eden araştırmalar, sürücüyü çok ilerideki yol koşullarına karşı uyaracak elektronik cihazlarla ve ayrıca arabayı park edecek otomatik bir 'beyinle' donatılmış bu arabanın geliştirilmesine yardımcı olabilir." denilmiş. Ama asıl sürpriz? Bu arabanın, 1957'de geliştirilen Ford Nucleon adlı bir konsept otomobilden farklı olarak, nükleer enerji yani bir nükleer reaktör ile çalışacaktı...

Geleceğin tren yolları

"Tüm inşaat ve onarım işlerini yapacak" 1975 tren-ray katmanı, büyük altyapı sürecinin bile otomasyon yoluyla hızlandıracaktı.

Çamaşırlar yıkanırken telefonla alışveriş

1975'te telefonla alışveriş yapan kadını gösteren bu fütürist tasarım, gerçekten de bulaşıkları, çamaşırları ve ihtiyaç duyulan diğer her şeyi bir düğmeye dokunarak yapma kolaylığı sağlıyordu. Çamaşırlar yıkanırken telefonla alışveriş yapabilmek günümüzde bize çok komik gelse de o günler için çok ekstrem bir durumdu.

Çift Katlı Banliyö Treni

1955'teki ABD Ticaret Odası slayt sunumunda hayal edilen 1975 tarihli bu çift katlı banliyö treni, 1930'larda ilk kez popüler hale gelen modern görünümü içeriyordu.

Nükleer Enerjili Tren

Sadece nükleer güçle çalışan arabalar değil, trenler de geleceğin teknolojisini içeren düşüncelerin bir parçasıydı. Büyük ölçüde Başkan Dwight Eisenhower'ın 1953 tarihli “Barış İçin Atomlar” girişimi sayesinde Amerikan halkına her yerde nükleer enerji gösteriliyordu.
Editör: Megabayt Haber